Дзвоніть: +38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Що таке себорейний псоріаз

Що таке себорейний псоріаз

02.06.2023

Ускладнення при 2 ступені ожиріння

Авторы:

Сулік Роман Володимирович,
лікар-координатор програм клітинної терапії, лікар вищої кваліфікаційної категорії, кандидат медичних наук

Себорейний псоріаз – це хронічне запальне захворювання шкіри, яке поєднує в собі ознаки себореї (лущення шкіри, жирний блиск, свербіж) і псоріазу (червоні плями на шкірі, вкриті сріблястими лусочками). Це захворювання проявляється на ділянках шкіри, найбільш багатих сальними залозами, такими як обличчя, голова, груди та спина.

Хвороба може виникнути в будь-якому віці, але найчастіше проявляється у віці від 15 до 35 років. Також відомо, що себорейний псоріаз може мати генетичну схильність, тому ризик захворювання зростає у людей, в чиїх сім’ях були випадки себорейного псоріазу. В цілому, себорейний псоріаз є досить поширеним захворюванням шкіри, але його прояви й ступінь тяжкості можуть значно варіюватися у різних людей.

Як визначити у себе себорейний псоріаз: симптоми

Псоріаз – це хронічне запальне захворювання шкіри, яке проявляється у вигляді червоних плям, покритих сріблястими лусочками. Давайте детально розберемо, як проявляється себорейний псоріаз:
● Червоні плями на шкірі. Вони можуть бути локалізовані на будь-якій частині тіла. Зазвичай ці плями мають чіткі межі і неправильну форму.● Сріблясті лусочки. Вони з’являються на червоних плямах, можуть злущуватись при сильному свербінні або терті шкіри. Лусочки можуть бути тонкими і дрібними, або великими та товстими.● Свербіж. Це одна з явних ознак, адже багато людей, які страждають на псоріаз, відчувають свербіж на шкірі. Свербіж може бути легким або сильним. У деяких випадках свербіж настільки сильний, що при розчісуванні місяця людина дряпає шкіру. ● Сухість шкіри. Шкіра на плямах псоріазу часто суха та лущиться. Це одна із причин розвитку свербіння та подразнення.● Болісність. Іноді плями з псоріазом можуть бути болючими, особливо якщо вони розташовані на суглобах або інших місцях, де є постійне тертя шкіри.● Тріщини на шкірі. Виникають на фоні сухої шкіри, особливо в ділянці стоп і долонь. Це може бути пов'язано з порушенням бар'єрної функції шкіри і збільшенням її чутливості до впливу навколишнього середовища.● Кровоточивість шкіри. В окремих випадках псоріатичні плями на шкірі можуть кровоточити на фоні їх розчісування. Це призводить до утворення ран і виразок.● Психологічні симптоми. Псоріаз може негативно впливати на психологічний стан людини, викликати розвиток депресії, тривоги та соціальну ізоляцію.
Псоріаз – це шкірне захворювання, і основні симптоми локалізуються на шкірі. Але також можуть вражатись суглоби, тому необхідно лікувати себорейний псоріаз сучасними методами.

Подібності та відмінності між себорейним та звичайним псоріазом

Себорейний псоріаз відрізняється від вульгарного псоріазу (найрозповсюдженіша форма), але має певні подібності.
Ми розглянемо спільні та відмінні риси за такими характеристиками:● локалізація;● діагностика;● фактори ризику.

Що таке себорейний псоріаз

Подібності між себорейним та звичайним псоріазом

Обидва стани характеризуються сильним свербінням, яке часто з’являється раніше, ніж інші ознаки та симптоми. Вульгарний псоріаз локалізується на будь-яких ділянках шкіри, в тому числі на волосяній частині голови (як себорейний псоріаз). Розміри плям можуть варіювати, але зазвичай в легкій формі плями займають 3-5% поверхні шкіри.
Іншим спільним фактором є наявність червоних, лускатих плям на шкірі, які можуть викликати свербіж і дискомфорт. Обидва типи псоріазу можуть бути пов'язаними з порушенням імунної системи та підвищеним ризиком розвитку інших захворювань, таких як артрит. А також можуть бути генетично переданими від батьків.
Обидва захворювання діагностує лікар-дерматолог, і він призначає лікування. 

Відмінності між себорейним та звичайним псоріазом

Локалізація

Себорейний псоріаз локалізується в себорейних ділянках шкіри (волосиста частина голови, носогубні і завушні складки, груди і міжлопаткова ділянка). Проявляється вираженим лущенням шкіри голови. Висипання можуть переходити з волосистої частини голови на шкіру чола, утворюючи характерну «псоріатичну корону».
Звичайний псоріаз найчастіше локалізується на розгинних поверхнях ліктьових та колінних суглобів, на складках шкіри, там, де часто є механічні пошкодження та постійне тертя. Також вульгарний псоріаз часто розвивається в місцях, які знаходяться під термічним навантаженням.

Фактори ризику

Себорейний псоріаз часто супроводжується жирною шкірою, жирним волоссям і свербінням на шкірі голови. Помічено, що він частіше зустрічається у людей з підвищеним рівнем себуму і жирних кислот в шкірі, а також у людей з порушеннями функціонування секреторних залоз. Тоді як звичайний псоріаз частіше може бути спадковим і пов'язаний з порушенням імунної системи.

Діагностика

Діагностика вульгарного псоріазу включає зазвичай огляд шкіри і збір анамнезу. Дерматолог може також провести біопсію шкіри, щоб підтвердити діагноз псоріазу. Зазвичай вульгарний псоріаз діагностують на основі типових симптомів, таких як висипання на шкірі у вигляді червоних плям, покритих сріблястими лусочками.
Для діагностики себорейного псоріазу дерматолог також проводить огляд потрібної ділянки шкіри. Лікаря цікавить поява жирних жовтуватих лусочок, що утворюються на шкірі голови, обличчя, вух та інших місцях. Якщо підозрюється себорейний псоріаз, можуть бути призначені додаткові дослідження, такі як мікроскопія зіскрібків з шкіри або культивування грибкових інфекцій.
У будь-якому випадку перш ніж поставити діагноз псоріаз, лікар має провести диференційну діагностику з себорейним дерматитом, екземою, нейродермітом та іншими захворюваннями. І тільки після цього може бути призначене лікування.

Способи лікування себорейного псоріазу

Існує кілька варіанті лікування себорейного псоріазу. Воно визначається залежно від важкості прояву симптомів, площі ураження шкіри та загального самопочуття пацієнта. Лікування може бути як системним, так і місцевим:● Лікування місцевими препаратами. У більшості випадків себорейний псоріаз може бути успішно контрольований мазями, кремами, шампунями та лосьйонами, що містять антимікробні, антигрибкові, протизапальні та кератолітичні компоненти. Ці компоненти допомагають пом'якшити та очистити шкіру. Деякі з цих препаратів, такі як шампуні та лосьйони, спеціально призначені для застосування на шкірі голови.● Світлотерапія або фототерапія – це лікування, в якому використовуються спеціальні ультрафіолетові промені для зменшення запалення шкіри. Це ефективний метод лікування себорейного псоріазу у людей з помірно вираженими симптомами.● Системне лікування. У деяких випадках себорейний псоріаз необхідно лікувати системно, використовуючи пероральні препарати або ін'єкції. Ці препарати мають протизапальні та імуномодулюючі властивості, які допомагають зменшити запалення та контролювати симптоми.● Коригування харчування. Правильне харчування може допомогти зменшити запалення в організмі, що може призвести до покращення самопочуття та зменшення симптомів себорейного псоріазу. Рекомендується вживати більше фруктів і овочів, збагачених вітамінами та антиоксидантами, а також зменшити споживання жирної і солодкої їжі.● Догляд за шкірою. Регулярний догляд за шкірою може допомогти пом'якшити симптоми себорейного псоріазу. До нього відносять щоденне зволоження шкіри спеціальними кремами і лосьйонами, ніжний догляд за шкірою голови за допомогою спеціальних шампунів. А також запобігання додатковим травмам шкіри, таким як надмірне розчісування або тертя.

Інноваційне сучасне лікування стовбуровими клітинами та екзосомами

Існує й інший, більш сучасний метод лікування стовбуровими клітинами та (або) екзосомами. Суть методу полягає в тому, що завдяки ін’єкції в організм вводиться певна кількість мезенхімальних стовбурових клітин, які регулюють роботу імунної системи, покращують живлення тканин, зменшують запалення і покращують загальний стан шкіри пацієнта з псоріазом. Також, екзосоми можуть бути рекомендовані для місцевого введення.
Що відбувається після введення стовбурових клітин:● регуляція роботи імунних клітин шкіри;● зменшення запалення;● заживлення папул;● активація реконструкції позаклітинного матриксу;● посилення синтезу коллагена та еластину;● антиапоптотична дія;● насичення шкіри антиоксидантами. У результаті у пацієнтів з псоріазом відбувається покращення трофіки тканин, швидке заживлення шкіри та відновлення організму завдяки загальному зменшенню запалення. 
Це сучасна інноваційна технологія, яка вже показала свою ефективність та гарні результати у численних міжнародних клінічних дослідженнях та у наших пацієнтів. Ви також можете змінити своє життя на краще, якщо спробуєте стовбурові клітини для терапії при загостренні псоріазу.

Як відрізнити себорейний дерматит від псоріазу

Себорейний дерматит та псоріаз – це два різних захворювання, які можуть мати подібні симптоми, але відрізняються за причинами, локалізацією уражень та характером симптомів. 
Основні відмінності між себорейним дерматитом та псоріазом:
● Причина захворювання. Себорейний дерматит викликається надмірним виділенням шкірного сала, в той час як псоріаз пов'язаний з імунними порушеннями в організмі.● Себорейний дерматит зазвичай не локалізується на волосяній частині голови. Він характерний для місць з сальними ділянками. Лусочки мають жовтуватий або сірий колір. А шкіра на уражених ділянках може стати причиною вугрових висипів. Тоді як себорейний псоріаз локалізується в тому числі на шкірі голови. Може поширюватись на інші ділянки тіла.● При себорейному дерматиті, якщо прибрати лусочку, кров не з’являється. Якщо ж це себорейний псоріаз, може розвинутись маленька місцева кровотеча.
Але остаточний діагноз може поставити лише лікар після повного огляду та збору анамнезу життя.

Профілактика захворювання

Псоріаз можна стримувати в ремісії, якщо виконувати кілька простих порад:● Підтримуйте здоровий спосіб життя. Правильне харчування, здоровий сон і помірна фізична активність можуть допомогти зміцнити ваш імунітет і зменшити ризик розвитку себорейного псоріазу.● Уникайте стресу. Стрес може погіршити симптоми себорейного псоріазу. Спробуйте використовувати різні техніки релаксації, такі як йога, медитація, дихальні вправи і т. д.● Уникайте неперевірених та сильнодіючих косметичних засобів. Деякі косметичні засоби, включаючи декоративну косметику, і засоби по догляду за шкірою, можуть викликати роздратування і посилювати симптоми себорейного псоріазу.● Підтримуйте гігієну шкіри. Регулярно мийте шкіру обличчя та інших уражених ділянок тіла. Використовуйте м'які косметичні та гігієнічні засоби, рекомендовані вашим лікарем-дерматологом, які не містять агресивних хімічних речовин.● Уникайте перегрівання.Занадто висока температура може погіршити симптоми себорейного псоріазу. Уникайте сильних перепадів температури і не перегрівайте своє тіло, особливо в зимовий час.● Слідкуйте за своїм здоров'ям. Деякі захворювання, такі як ожиріння, цукровий діабет і порушення функціонування щитовидної залози, можуть збільшити ризик розвитку себорейного псоріазу. Регулярно проходьте обстеження у лікаря і дотримуйтесь його рекомендацій по догляду за своїм здоров'ям.
Ці прості поради допоможуть вам відчувати себе здоровими та щасливими навіть, якщо вам поставили діагноз себорейний псоріаз.

Висновки

Отже, себорейний псоріаз – це захворювання, яке розвивається на шкірі та характеризується появою червоних плям з срібними лусочками. Себорейний псоріаз треба диференціювати з вульгарним псоріазом, а також себорейним дерматитом. Для цього лікар проводить опитування та огляд, може призначати додаткові дослідження. Лікування себорейного псоріазу може бути місцевим та системним, це залежить від об’єму поширення захворювання. Тож обов'язково при появі перших незрозумілих симптомів приходьте до лікаря-дерматолога на діагностику. У GOOD CELLS можна отримати першу безкоштовну консультацію для індивідуального вивчення стану пацієнта та визначення ефективності клітинної терапії.

Зв'язок

Контакти

Ми дружні та відкриті — контактуйте з нами легко.

Адреса

Клініка і лабораторія GOOD CELLS03115, Україна, м. Київ, вул. Івана Крамського, 9

Телефон

+38 (067) 242 82 22

Made with