Дзвоніть: +38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Перспективи використання екзосом у медицині

Перспективи використання екзосом у медицині

29.11.2021

застосування екзосом для волосся GoodEXOCells

Автори:

Рецензент Гордієнко Інна, біолог біотехнологічної лабораторії, к.б.н.
Автор
Косяк Вікторія, асистент біолога, біофізик

Ми продовжуємо знайомити вас з екзосомами та їх можливостями. У попередній статті ми вже розповіли, що таке екзосоми, які функції екзосом та що вони містять. Нагадаємо, що препарати на основі екзосом все активніше застосовуються для боротьби з такими трихологічними проблемами: випадіння волосся після ковіду; випадіння волосся під час вагітності та після неї; випадіння волосся під час грудного вигодовування; андрогенна алопеція у жінок та чоловіків; дифузна алопеція.
Більше про лікування цих проблем, зміцнення волосся та збільшення його густоти ви можете прочитати на цій сторінці.
Екзосоми — це везикули, які переносять велику кількість біологічно активних сполук. Це робить їх своєрідними наноліками. Через свою ліпідну оболонку вони можуть транспортувати речовини практично у будь-які клітини, зливаючись з їх мембранами. Цілий ряд досліджень показує, що екзосоми мають терапевтичні та діагностичні властивості саме завдяки своєму внутрішньому вмісту (функціональним білкам і нуклеїновим кислотам). Цей склад може відрізнятися та залежить від типу клітин, які їх виробляють, та загального стану організму. Екзосоми мають ряд переваг над іншими клітинними продуктами, багато компаній вже виробляють препарати на основі везикул для клінічного застосування або проводять клінічні дослідження їх ефективності. Вчені працюють над способами модифікації екзосом для можливості «завантаження» в них ліків з наступною направленою доставкою до конкретної тканини чи органу мішені. Про актуальність дослідження екзосом в різних сферах науки та медицини свідчить постійне збільшення кількості публікацій в декілька разів кожного року.

вивчення екзосом, збільшення інтересу до екзосом

Чим саме зумовлена популярність екзосом серед науковців та лікарів? Які перспективи їх використання в медицині? Та чи дійсно лікування екзосомами — це медицина майбутнього? Далі ми відповімо на всі ці питання.

Переваги екзосом над іншими клітинними продуктами

1. Екзосоми — НЕ КЛІТИНИ, вони не містять ядра, а тому не здатні розмножуватись при потраплянні в організм й, відповідно, не несуть загрози перетворитись на пухлинні клітини.2. Екзосоми не викликають імунної відповіді.3. Завдяки широкому спектру біологічно активних речовин (факторів росту, мікроРНК та ін.) екзосоми в разі доставки в пошкоджену тканину чи орган здатні надсилати протизапальні сигнали, покращувати живлення тканин, перешкоджати загибелі клітин, стимулювати проростання судин та регенерацію в цілому.4. Препарати на основі екзосом можна вводити місцево у вигляді інгаляцій для легень, крапель для очей, ін’єкцій у суглоби, інтрадермальних ін’єкцій або інтраназальних введень для потрапляння до клітин головного мозку.5. Екзосоми здатні перетинати гематоенцефалічний бар’єр через свої нанорозміри й ліпідну оболонку, тому можуть застосовуватися для лікування нейродегенеративних захворювань.6. Екзосоми набагато легше вводити, зберігати та транспортувати у порівнянні з клітинами. Якщо клітини поза організмом чи умовами інкубатора залишаються життєздатними протягом 4-8 годин, то стабільність екзосом не змінюється протягом декількох днів чи, навіть, тижнів. Для більш довготривалого та безпечного зберігання або транспортування їх можна консервувати за допомогою методу ліофільного вимороження.

Лікарські засоби на основі екзосом. Перші клінічні застосування

Зараз розробкою препаратів на основі екзосом для клінічного застосування займаються багато біотехнологічних компаній з різних країн. Основні напрямки застосування екзосом:
1. Регенеративна медицина.2. Діагностика.3. Розробка таргетних препаратів.4. Розробка вакцин.

застосування екзосом, використання екзосом

Багато досліджень показують, що везикули, які виділяються стовбуровими клітинами, мають функції стимулювати відновлення пошкоджених тканин, подібні до стовбурових клітин. Тому вчені почали звертати увагу на можливість використання екзосом зі стовбурових клітин для лікування різних захворювань та відновлення організму.
Майже 30 відомих на весь світ фармацевтичних компаній на сьогодні розробляють лікарські препарати на основі екзосом та проводять їх клінічні випробування. З кожним наступним роком зростає кількість наукових публікацій, що досліджують екзосоми. На сайті clinicaltrials.gov зареєстровано понад 200 клінічних випробувань з використанням екзосом. Їх лікувальні властивості досліджують при таких захворюваннях:
інсульт; коронавірусна пневмонія; периодонтит; болі в спині; масивні рани; депресія, деменція; інфаркт міокарда; синдром сухого ока тощо.
Результати багатьох клінічних досліджень є перспективними та обнадійливими. Тому, можливо, зовсім скоро використання екзосом та клітинна терапія стануть звичними процедурами у багатьох світових клініках.
Одне з клінічних досліджень ефективності дії екзосом в боротьбі з віковими змінами шкіри було нещодавно опубліковано в статті «The Utilization of Human Placental Mesenchymal Stem Cell Derived Exosomes in Aging Skin: An Investigational Pilot Study» [Chernoff G (2021)]. В матеріалі вчені описують подвійно-сліпе рандомізоване клінічне дослідження, у якому взяли участь 40 пацієнтів. Половині з них провели 3 ін’єкції екзосомовмісного продукту з інтервалом у 30 днів, іншим — ін’єкції фізіологічного розчину (контрольна група). Результати виявилися статистично достовірними (p < .0001). У всіх пацієнтів з експериментальної групи покращився загальний стан шкіри та зменшилися прояви вікових змін. Таким чином, екзосоми мають великий потенціал застосування у косметології для омолодження шкіри обличчя.
Перший у світі набір для діагностики хвороб на основі екзосом ExoDX Lung (ALK), розроблений компанією Exosomes Diagnostics, пройшов сертифікацію FDA у 2016 році. Даний набір дає змогу провести так звану «рідку» біопсію та визначити маркери до раку легень у плазмі крові пацієнта.

Препарати на основі екзосом уже можна замовити в Україні!
GOOD CELLS — перша українська біотехнологічна компанія, що почала займатися виробництвом екзосомовмісного продукту. Його вже використовують багато відомих клінік та центрів краси по всій Україні. Досвідом застосування екзосом від Good Cells не так давно поділилася власниця мережі клінік TRYPHONOVA M.D., Марія Трифонова.
Діагностика екзосомами та лікування екзосомами — ці напрямки розвиваються дедалі активніше. У наступній статті ми розповімо більше про особливості екзосом, виділених із мезенхімальних стовбурових клітин (МСК).
Щоб отримати більше інформації про продукт або замовити його, залиште заявку у віконці нижче або телефонуйте за номером +38 (067) 242 82 22.
Дивіться відео про оновлений формат випуску екзосомовмісного продукту GoodEXOCells на YouTube!

Замовляйте екзосоми тут:

Дякуємо!

Ваша заявка вже в роботі у менеджерів компанії.

Can't send form.

Please try again later.



Джерела: 1. Wei Wumei, Ao Qiang, Wang Xiaohong, Cao Yue, Liu Yanying, Zheng Song Guo, Tian Xiaohong/ Mesenchymal Stem Cell–Derived Exosomes: A Promising Biological Tool in Nanomedicine. Frontiers in Pharmacology (2021)2. Cade Hildreth/ What are Exosomes, Exactly? BioInformant (2021)3. Chernoff G (2021) The Utilization of Human Placental Mesenchymal Stem Cell Derived Exosomes in Aging Skin: An Investigational Pilot Study. J Surg 6: 1388. ​​4. Beate Brand-Saberi / Essential Current Concepts in Stem Cell Biology. Springer Nature Switzerland AG 20205. van Niel, G., D'Angelo, G. & Raposo, G. Shedding light on the cell biology of extracellular vesicles. Nat Rev Mol Cell Biol 19, 213–228 (2018). 6. Kalluri R, LeBleu VS. The biology, function, and biomedical applications of exosomes. Science. 2020 

Зв'язок

Контакти

Ми дружні та відкриті — контактуйте з нами легко.

Адреса

Клініка і лабораторія GOOD CELLS03115, Україна, м. Київ, вул. Івана Крамського, 9

Телефон

+38 (067) 242 82 22

Made with