Дзвоніть: +38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Екзосоми – революція у науці для лікування випадіння волосся

Екзосоми – революція у науці для лікування випадіння волосся

22.11.2021

екзосоми для волосся GoodEXOCells

Автори:

Рецензент Гордієнко Інна, біолог біотехнологічної лабораторії, к.б.н.
Автор
Косяк Вікторія, асистент біолога, біофізик

Екзосоми — це інноваційний біотехнологічний продукт, який все частіше використовується в медицині. Один із найпоширеніших напрямків, де використовується продукт — трихологія. Як відновити густоту волосся, лікування випадіння волосся, стимуляція росту волосся — питання, які часто турбують жінок та чоловіків.
Проблеми, які можна побороти з допомогою екзосом: андрогенна алопеція; дифузна алопеція; випадіння волосся після Ковід-19; випадіння волосся під час вагітності та після неї; алопеція під час грудного вигодовування.
Багато трихологів вважають, що саме екзосомовмісні продукти — найефективніші засоби від випадіння волосся. Країнами-лідерами виготовлення та застосування екзосомовмісних продуктів є Південна Корея та США.
Попри перспективність та дедалі більшу популярність продукту, досі не всі спеціалісти знають, що таке екзосоми, які функції екзосом та які є секрети їх ефективності. Ми переконані, що сучасні фахівці повинні користуватися здобутками біотехнології у своїй практиці. Для цього важливо розуміти основні напрямки сучасної біотехнології та їх застосування в медицині. Тож ми розпочинаємо цикл статей, завдяки яким спеціалісти естетичної медицини (косметологи, дерматологи, трихологи, anti-age терапевти тощо) та інші лікарі зможуть познайомитися з екзосомами та їх можливостями, зрозуміти механізм їх дії та дізнатися більше про вимоги для їх виробництва.

Що таке екзосоми?

Екзосоми — це нанорозмірні пухирці (50-150 нм в діаметрі), які утворюються всередині будь-якої клітини будь-якого організму. Екзосоми у 1000 разів менше клітин. Вони виглядають як маленькі пухирці, оточені ліпідною мембраною, і переносять всередині себе різні молекули.

Екзосоми беруть участь у міжклітинній комунікації, передачі сигналів та молекул. Їх відкрили тільки в кінці минулого століття, а сьогодні вони вже займають важливе місце серед перспективних інноваційних методів лікування десятків хвороб.

розмір екзосом

Історія відкриття екзосом

Попри важливі й незамінні функції, екзосоми були відкриті не так давно — менш як 40 років тому. Вперше вчені задумалися про те, що у міжклітинній речовині є наночастинки із власними функціями ще в 1940-х роках. Тоді науковці вважали екзосоми тромбоцитарним пилом та були переконані, що вони «виносять сміття з організму». Термін «позаклітинна везикула» ввели у 1971, а «екзосоми» — у 1983. Перше дослідження, яке показало безпосередню роль екзосом у міжклітинній комунікації було опубліковано в 1996 році. У ньому вчені виявили, що В-лімфоцити за допомогою екзосом здатні активувати Т-лімфоцити й, тим самим, брати участь у формуванні імунної відповіді. Лише у 2006-2007 роках стало зрозумілим, що екзосоми містять різні типи РНК, в тому числі й мікроРНК, транспорт яких здатний змінювати експресію генів в клітинах-мішенях.

Від цього моменту дослідження екзосом набуває неабиякої популярності, що супроводжується експоненційним ростом публікацій кожного року. Екзосоми секретовані різними типами клітин, виділені з плазми крові чи інших біологічних рідин наразі в центрі уваги дослідників, як діагностичні та терапевтичні агенти. Особлива увага приділена вивченню функцій екзосом, які продукуються мезенхімальними стовбуровими клітинами (МСК). Вчені вже давно зрозуміли, що терапевтичний ефект МСК реалізується не стільки прямою інтеграцією трансплантованих клітин в місце пошкодження, як через виділення низки біологічно активних речовин, в тому числі й екзосом. Вперше, терапевтичний ефект екзосом отриманих від МСК було показано Bruno зі співавторами у 2009 році. Фракція осаду отримана внаслідок ультрацентрифугування при 100 000 х g кондиційного середовища МСК при трансплантації мишам з гострою недостатністю нирок показала подібний за силою позитивний терапевтичний ефект, як і трансплантація самих МСК. При подальшому досліджені отриманої фракції виявилось, що ефект викликали оточені мембраною пухирці середнім розміром 135 нм, тобто екзосоми.

У 2013 році за відкриття механізмів везикулярного транспорту вченим з США Джеймсу Ротману і Ренді Шекману та німцю Томасу Зюдхофу присудили Нобелівську премію. Це відкриття дозволяє зрозуміти, яким чином формуються екзосоми в клітинах та як вони продукуються.

Сьогодні ці нанорозмірні везикули стали масштабним та перспективним напрямком досліджень. Їх властивості вивчають для лікування десятків хвороб, в тому числі онкологічних.

Що містять екзосоми?

Структура екзосом залежить від типу клітин, що їх виробили та від загального стану організму. Зазвичай екзосоми містять широкий спектр біологічно активних молекул, включаючи: рецептори; ферменти; фактори транскрипції; білки цитоскелету; фактори росту; цитокіни; сигнальні білки; нуклеїнові кислоти (мРНК, тРНК, мікроРНК, фрагменти ДНК); ліпіди.

склад екзосом, структура екзосом

Де знаходяться екзосоми?

Оскільки екзосоми продукують багато різних типів клітин, вони містяться практично у всіх рідинах організму: периферичній крові; слині; сечі;синовіальній рідині в суглобах; амніотичній рідині; спермі; грудному молоці.
Крім цього, під час культивування, різні типи стовбурових і не тільки клітин, продукують екзосоми у високій концентрації у поживне середовище.

Функція екзосом в організмі

Для комунікації клітини організму використовують різні способи, в тому числі й позаклітинні везикули. Вони служать своєрідним транспортом для ферментів, гормонів, нейромедіаторів, міРНК, мРНК та інших сигнальних молекул та доставляють їх туди, де вони необхідні. Везикули нагадують сумку поштаря, тому що їх основна функція – доставлення речовин за необхідною адресою. Беручи участь у міжклітинній комунікації екзосоми виконують такі функції:
імунорегулювальну; регуляція загибелі клітин та проліферації; індукція ангіогенезу; стимуляція регенерації.
Завдяки своїм функціям, екзосоми стали епіцентром уваги наукової спільноти. Це революційне відкриття дасть людству нові знання про організм людини та допоможе розробити інноваційні методи лікування. Біотехнологія та біоінженерія вже змінюють світ. Лікування екзосомами має всі шанси стати стандартною терапією багатьох захворювань. Про причини випадіння волосся, та дієві засоби проти випадіння волосся ви можете прочитати у цьому розділі.

GOOD CELLS — перша біотехнологічна компанія, що почала виготовляти екзосомовмісний продукт в Україні. Замовити екзосомовмісний продукт для боротьби із випадінням волосся ви можете вже зараз. Залишайте заявку у віконці знизу або телефонуйте за номером +38 (067) 242 82 22.
Дивіться відео про оновлений формат випуску екзосомовмісного продукту GoodEXOCells на YouTube!

Замовляйте екзосоми в GOOD CELLS!

Дякуємо!

Ваша заявка вже в роботі у менеджерів компанії.

Can't send form.

Please try again later.



Джерела: 1. Nikfarjam, S., Rezaie, J., Zolbanin, N.M. et al. Mesenchymal stem cell derived-exosomes: a modern approach in translational medicine. J Transl Med 18, 449 (2020). 2. Cade Hildreth/ What are Exosomes, Exactly? BioInformant (2021)3. Clifford V. Harding, John E. Heuser, Philip D. Stahl / Exosomes: Looking back three decades and into the future. J Cell Biol (2013) 200 (4): 367–371.​​4. Beate Brand-Saberi / Essential Current Concepts in Stem Cell Biology. Springer Nature Switzerland AG 20205. van Niel, G., D'Angelo, G. & Raposo, G. Shedding light on the cell biology of extracellular vesicles. Nat Rev Mol Cell Biol 19, 213–228 (2018). 6. Kalluri R, LeBleu VS. The biology, function, and biomedical applications of exosomes. Science. 2020 

Зв'язок

Контакти

Ми дружні та відкриті — контактуйте з нами легко.

Адреса

Клініка і лабораторія GOOD CELLS03115, Україна, м. Київ, вул. Івана Крамського, 9

Телефон

+38 (067) 242 82 22

Made with