Дзвоніть: +38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Цукровий діабет – причини розвитку та симптоми. Відмінності діабету 1 та 2 типу

Цукровий діабет – причини розвитку та симптоми. Відмінності діабету 1 та 2 типу

27.02.2023

Цукровий діабет

Автори:

Сулік Роман Володимирович,
лікар-координатор програм клітинної терапії, лікар вищої кваліфікаційної категорії, кандидат медичних наук.

Цукровий діабет – це загальна назва ендокринних захворювань, що супроводжуються порушенням засвоєння глюкози тканинами та підвищенням її рівня в крові. В залежності від механізму розвитку цукровий діабет розділяють на кілька типів, що потребують різного підходу до лікування. Найчастіше зустрічається цукровий діабет 2 типу, рідше – 1 типу, інші типи є менш поширеними.

Причини розвитку цукрового діабету 1 та 2 типу

За підтримання нормального рівня глюкози в крові відповідає гормон підшлункової залози інсулін. Печінка, м’язова та жирова тканина потребують присутності цього гормону для перероблення та засвоєння глюкози, що є важливою поживною речовиною, джерелом енергії. Якщо засвоєння глюкози органами та тканинами порушується, вона накопичується в крові, розвивається гіперглікемія, що є основною лабораторною ознакою цукрового діабету.Причиною такого порушення може бути:● абсолютний чи відносний дефіцит інсуліну (недостатня продукція підшлунковою залозою);● інсулінорезистентність, тобто недостатня чутливість до його впливу рецепторів тканин та органів-мішеней.Захворювання, пов’язане з абсолютною недостатністю інсуліну, класифікується як цукровий діабет 1 типу (інсулінозалежний). Якщо в основі розвитку ЦД лежить інсулінорезистентність, не пов’язана з дефіцитом інсуліну, його називають інсулінонезалежним (2 типу).

Фактори ризику ЦД 1-го типу

Безпосередня причина цукрового діабету 1 типу – недостатність підшлункової залози внаслідок руйнування бета-клітин острівців Лангерганса, що виробляють інсулін. За етіологією розрізняють такі види цукрового діабету 1 типу:● аутоімунний (імуноопосередкований), пов’язаний з руйнуванням бета-клітин підшлункової залози антитілами, що виробляє імунна система, часто поєднується з іншими аутоімунними захворюваннями. В крові виявляються антитіла до структурних компонентів β-клітин підшлункової залози;● ідіопатичний, зустрічається значно рідше. Проявляється такими ж симптомами, що й аутоімунний ЦД 1-го типу, але у пацієнтів не вдається виявити жодних маркерів аутоімунного процесу.Схильність до цукрового діабету 1 типу є генетично обумовленою, при деяких хромосомних мутаціях та особливостях системи HLA (сукупність генів, що контролює імунну відповідь) імовірність розвитку цього захворювання значно підвищується. Роль тих чи інших тригерів (пускових факторів) у розвитку ЦД 1-го типу 100% не доведена, але вважається, що захворювання можуть спровокувати деякі вірусні інфекції, речовини, що містяться у продуктах харчування, токсини, хімікати, стрес, вплив радіації. При поєднання генетичного фактору з несприятливими зовнішніми впливами ймовірність розвитку інсулінозалежного цукрового діабету підвищується. Лабораторні та клінічні ознаки хвороби виникають, коли зруйновано 75% клітин. Процес їх загибелі є незворотнім, зрештою розвивається тотальний діабет з неконтрольованим перебігом та смертельно небезпечними ускладненнями.

Фактори ризику ЦД 2-го типу

Порушення чутливості тканин-мішеней (м’язової, жирової, печінкової) до інсуліну, що лежить в основі розвитку цукрового діабету 2 типу, може бути пов’язане з різними факторами. Існує генетична схильність до формування інсулінорезистентності, причому ЦД 2-го типу значно частіше має спадковий характер, ніж ЦД 1-го типу. Ймовірність захворювання підвищується з віком. Факторами ризику ЦД 2-го типу є:● надлишкова маса тіла;● обтяжений сімейний анамнез – випадки захворювання у близьких кровних родичів;● вік 45+;● артеріальна гіпертензія;● відхилення показників ліпідограми від норми;● підвищена глікемія натще, знижена толерантність до глюкози;● шкідливі звички – куріння, зловживання алкоголем, надлишок жирів та простих вуглеводів у раціоні;● малорухливий спосіб життя, атрофія м’язової тканини та збільшення жирової;● порушення сну (як регулярне недосипання, так і занадто довгий сон).
Досить часто цукровий діабет 2 типу поєднується з ожирінням, синдромом полікістозних яєчників (СПКЯ) у жінок, серцево-судинними захворюваннями.
Цукровий діабет 2 типу називають інсулінонезалежним, але це досить умовне визначення. На початковій стадії ЦД 2-го типу підшлункова залоза виробляє достатню кількість інсуліну. Але через несприйнятливість до його впливу тканини погано засвоюють глюкозу з крові, відчувають її дефіцит, який організм пов’язує з дефіцитом інсуліну. Тому підшлункова залоза отримує команду збільшити продукцію інсуліну та виконує її, але чутливість до інсуліну залишається низькою. Порушення прогресує, якщо не усунути інсулінорезистентність, підшлункова залоза буде виробляти все більше інсуліну, що зрештою призведе до її виснаження, секреторної недостатності β-клітин, продукція інсуліну скоротиться. На цій стадії хворому потрібна інсулінотерапія.Інсулінорезистентність жирової, м’язової тканини, печінки та відносна недостатність вироблення інсуліну (на пізній стадії) є основними патогенетичними механізмами підвищення рівня цукру в крові. У розвитку хронічної гіперглікемії при ЦД 2-го типу можуть відігравати роль й інші патологічні фактори:● знижений ефект інкретинів – гормонів ЖКТ, що стимулюють вироблення інсуліну після прийому їжі;● порушення секреції глюкагону, гормону підшлункової залози, що є антагоністом інсуліну;● дисфункція нирок, пов’язана з підвищеною реабсорбцією глюкози (зворотнім всмоктуванням з первинної сечі до крові).

Симптоми цукрового діабету

Основні симптоми цукрового діабету:● невгамовна спрага, що не залежить від питного режиму (через підвищений рівень глюкози в крові підсилюється відтік рідини з тканин, розвивається зневоднення);● часті рясні сечовипускання, спочатку пов’язані зі споживанням надмірної кількості рідини, згодом організм починає виробляти більше сечі, щоб з нею вивести надлишок цукру;● постійне відчуття голоду через порушення засвоєння глюкози;● підвищена втомлюваність, відчуття браку енергії (з тієї з причини);● погіршення зору, втрата чіткості (спочатку через зневоднення тканин, з яких складається очне яблуко, порушується фокусування, згодом відбувається ураження капілярів, розвивається діабетична ретинопатія);● свербіж шкіри та слизових оболонок, утворення виразок, фурункулів, погане загоєння ран, часто – приєднання грибкової інфекції;● порушення чутливості, оніміння кінцівок, судоми.
Для цукрового діабету 1 типу характерна різка втрата ваги (для компенсації браку вуглеводів та енергії запускається процес розпаду м’язової та жирової тканини). ЦД 2-го типу може супроводжуватись ожирінням, але при хронічній гіперглікемії можливе схуднення.
При цукровому діабеті 1 типу можуть також спостерігатися прояви кетоацидозу – нудота, блювота, розлади травлення.
Цукровий діабет 1 та 2 типу проявляються подібними симптомами, але при діабеті 1 типу клінічні прояви виникають на пізній стадії, коли зруйнована більша частина бета-клітин підшлункової залози. Зазвичай вже перші клінічні прояви є гострими, вираженими; у дітей, підлітків хвороба може заявити про себе тяжкою формою кетоацидозу (зміщенням кислотно-лужного балансу крові в кислотний бік за рахунок підвищення концентрації кетонових тіл) і навіть діабетичною комою. Іноді ЦД 1-го типу прогресує повільно (LADA, пізній аутоімунний діабет дорослих).Маніфестація в дорослому віці не така яскрава, тому LADA часто приймають за ЦД 2-го типу.
При діабеті 2 типу симптоми з’являються вже на ранній стадії та поступово наростають, але вони переважно неспецифічні та досить слабо виражені, тому хворий часто їх ігнорує. Діагноз зазвичай ставиться, коли скринінгове обстеження виявляє гіперглікемію або коли хворий звертається до лікаря зі скаргами на ускладнення діабету, пов’язані з ураженням кровоносних судин.

діагностика ЦД

Диференційна діагностика ЦД 1-го та 2-го типу. Основні відмінності

При підозрі на цукровий діабет в першу чергу призначається аналіз на рівень глюкози в крові. Диференціальна діагностика зазвичай здійснюється з урахуванням віку маніфестації, сімейного анамнезу, особливостей клінічної картини, вираженості проявів. Основний метод диференціальної діагностики двох типів цукрового діабету – оцінка функції підшлункової залози. Рівень інсуліну в крові залежить не тільки від активності підшлункової залози, але й від багатьох фізіологічних факторів, а при цукровому діабеті виміряти його концентрацію в крові особливо важко. Тому зазвичай виконується аналіз на С-пептид, що є маркером інсулінпродукуючої активності підшлункової залози та має відносно постійну концентрацію в крові. При цукровому діабеті рівень С-пептиду (отже, й рівень інсуліну) на початковій стадії нормальний, згодом підвищується, при прогресуванні поступово знижується. При цукровому діабеті 1 типу цей показник дуже низький.Основні відмінності цукрового діабету 1-го та 2-го типу

ЦД 1-го типу

ЦД 2-го типу

Основна причина

Дефіцит інсуліну через ураження клітин підшлункової залози

Недостатньо ефективне використання організмом інсуліну, що виробляється

Продукція інсуліну

Знижена, переходить у абсолютну недостатність

Спочатку нормальна, згодом підвищена, на пізній стадії – знижена (відносна недостатність)

Поширеність

5-10% усіх випадків ЦД

85-90% усіх випадків ЦД

Спадковий характер

Зрідка

До 40% випадків

Роль діабетогенного способу життя (гіподинамія, надлишкова вага, шкідливі звички) у розвитку хвороби

Не підтверджена

Висока

Початок розвитку

Зазвичай у дитячому, підлітковому, юнацькому віці

Зазвичай у дорослому віці

Особливості клінічних проявів

Безсимптомний розвиток з подальшою гострою клінічною маніфестацією

Поступове наростання клінічної симптоматики, симптоми слабо виражені

Часті супутні захворювання

Аутоімунні (аутоімунний тиреоїдит, дифузний токсичний зоб, вітіліго, хвороба Аддісона)

Ожиріння, СПКЯ, ішемічна хвороба серця, артеріальна гіпертензія

Специфічний клінічний симптом

Різке схуднення на фоні нормального або підвищеного апетиту

Ризик діабетичного кетоацидозу

Високий

Низький

Рівень інсуліну, С-пептиду/ Вплив стимуляції глюкозою на рівень С-пептиду

Низький або не визначається / відсутнє значуще підвищення

Спочатку нормальний, потім високий, поступово знижується / спостерігається значне підвищення

Специфічні антитіла до антигенів β-клітин підшлункової залози

Присутні при аутоімунній формі, відсутні при ідіопатичній формі

Відсутні

Складові лікування

Обов’язкова довічна інсулінотерапія Цукрознижуюча терапія Навчання та самоконтроль

Корекція способу життя, дієтотерапія Цукрознижуюча терапія Інсулінотерапія показана тільки при відсутності ефекту цукрознижуючих препаратів, розвитку відносної недостатності інсуліну

Для призначення адекватної терапії необхідне правильне визначення типу діабету

Цукровий діабет 1 типу у порівнянні з ЦД 2-го типу зустрічається нечасто, але є дуже небезпечною, невиліковною хворобою. Хворим з цим діагнозом життєво необхідна довічна замісна терапія препаратами інсуліну, бо підшлункова залоза не виробляє його зовсім чи виробляє у мізерній кількості. Важлива роль у лікуванні цукрового діабету 2 типу відводиться корекції харчування та способу життя в цілому, при неускладненому діабеті на ранній стадії можна обійтися без медикаментозної терапії. Людям з підвищеним ризиком розвитку цукрового діабету 2 типу необхідно регулярно проходити скринінгові обстеження, які дозволяють виявити захворювання на початковій чи навіть нульовій стадії (переддіабет) та вчасно призначити лікування. Інформативного скринінгу ЦД 1-го типу не існує, бо клінічні та лабораторні симптоми з’являються вже на пізній стадії цього захворювання. Між цукровим діабетом 1-го та 2-го типу існує чимало відмінностей, але здійснити точну диференціальну діагностику, від якої залежить тактика лікування, може тільки лікар. Тому при найменшій підозрі на діабет (спрага, рясні сечовипускання, підвищена втомлюваність) необхідно звернутися до спеціаліста та пройти комплексне обстеження. Спеціалісти GOOD CELLS здійснюють повну діагностику організму перед лікуванням діабету стовбуровими клітинами та надають індивідуальний прогноз ефективності клітинної терапії для кожного пацієнта.

Отримати консультацію

Дякуємо!

Ваша заявка вже в роботі у менеджерів компанії.

Can't send form.

Please try again later.

Зв'язок

Контакти

Ми дружні та відкриті — контактуйте з нами легко.

Адреса

Клініка і лабораторія GOOD CELLS03115, Україна, м. Київ, вул. Івана Крамського, 9

Телефон

+38 (067) 242 82 22

Made with