Дзвоніть: +38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Як запобігти розвитку бурситу: поради та рекомендації

Як запобігти розвитку бурситу: поради та рекомендації

05.08.2023

Як запобігти розвитку бурситу: поради та рекомендації

Автори:

Сулік Роман Володимирович,
лікар-координатор програм клітинної терапії, лікар вищої кваліфікаційної категорії, кандидат медичних наук

Бурсит — це гостре або хронічне запалення суглобової сумки, що виникає через механічні та інфекційні подразники. Найчастіше діагностують бурсит коліна,
бурсит ліктьового суглоба, гомілки та зап'ястя. Класичні симптоми запалення суглобової сумки легко візуалізуються:
● почервоніння та гіперемія м'яких тканин у місці суглобу;● набряк, флуктуація (накопичення рідини в еластичній оболонці); ● біль, що посилюється під час руху чи пальпації, і зникає у стані спокою;● обмеження рухових можливостей суглоба.
Додаткова симптоматика залежить від локалізації запального процесу. Наприклад, бурсит колінного суглоба призводить до болю в гомілці та стегні, провокує зміну ходи. Бурсит плечового суглоба чи ліктьового призводить до скутості шиї, больового синдрому в потилиці, лопатці. До симптоматики може додаватися підвищення температури тіла, що свідчить про нагноєння, що в свою чергу може перерости в флегмону.
При відсутності лікування бурсит набуває хронічної форми та часто рецидивує. В періоди ремісії біль не відчувається, але флуктуація не зникає. 

Причини розвитку бурситу та його види

Синовіальна сумка — це порожнина, в якій розміщується суглоб. Внутрішній її шар вкритий клітинами, що генерують синовіальну рідину. Вона необхідна для змащування суглобів, аби забезпечити їм здорове середовище та вільний рух. При запаленні суглобової сумки клітини починають активніше виробляти рідину: це така захисна реакція, аби знерухомити суглоб та зняти з нього навантаження. Патологічний об'єм рідини призводить до набряку, почервоніння тканин та болючих відчуттів. Коли виникає бурсит, симптоми його можна помітити майже відразу.
Основні причини хвороби наступні:
Травмування. Наприклад, при падінні може виникнути бурсит коліна: симптоми стану — набряк, почервоніння, порушення функцій кінцівки.
Незначні травми. Наприклад, поріз, може спровокувати бурсит пальця ноги або ноги.
Запалення тканин поблизу суглобів — карбункул, фурункул, остеомієліт.
Інфікування тканин — недостатня гігієна рани, післяопераційного шва, тощо.
Тривале навантаження на суглоб. Бурсит пальців рук може виникати через професійне заняття, а бурсит плеча у спортсменів.
Надмірний тиск на суглоби, наприклад, важкі фізичні вправи.
Підвищується ризик розвитку бурситу на фоні інших захворювань:
● гнійні процеси в інших органах;● відкладення солі, подагра;● порушення обмінних процесів;● алкоголізм;● прийом гормональних препаратів.
Бурсит зап'ястя чи будь якого іншого суглоба класифікується за перебігом. В залежності від того скільки триває бурсит виділяють дві форми:
● гостра — характеризується сильним болем ти вираженим візуальним ефектом,● підвищенням температури;● хронічна — слабкий біль, але з постійною флуктуацією.
За вмістом синовіальної рідини бурсит буває:
● серозний;● фіброзний;● геморагічний;● гнійний.
Чим лікувати бурсит — залежить від збудника та клінічної картини. 

Чим та як лікувати бурсит

Чи може бурсит пройти сам? Ні, навіть якщо забезпечити суглобу повний спокій, хвороба може рецидивувати при зниженні імунітету, згодом перейти у хронічну форму. Аби лікування бурситу коліна чи іншого суглоба було ефективним, рекомендується пройти діагностику. Клінічна оцінка робиться на основі рентгенографії, УЗД або МРТ (дозволяє виявити глибину ураження та запалення) та після аспірації ексудату (виявляє інфекції та крововилив). План лікування бурситу включає:● спокій, обмежувальна пов'язка на суглоб;● компреси із протизапальними засобами;● нестероїдні протизапальні препарати та знеболювальне у пігулках, мазях, кремах;● фізіотерапевтичні процедури — лазеротерапія, магнітотерапія, електрофорез.Для лікування бурситу можуть використовуватися малоінвазивні процедури: інвазивне введення кортикостероїдів та відкачування зайвої рідини. У дуже запущеному стані з'являється необхідність хірургічного втручання. Гарні результати при бурситі демонструє лікування стовбуровими клітинами, яке дозволяє навіть уникнути операції. Введення їх в суглобову сумку ефективно зменшує запалення, усуває больовий синдром, прискорює регенерацію та відновлює амплітуду руху суглобів. Лікування бурситу стовбуровими клітинами є малоінвазивним, що дозволяє в короткий термін позбутися болю та запалення і повернутися до нормального життя.Відсутність лікування призводить до серйозних ускладнень. Наприклад, бурсит гомілковостопного суглоба примушує перерозподіляти навантаження на кінцівки, що зрештою може призвести до викривлення хребта. Чим небезпечний бурсит ліктьового суглоба? В такому стані можуть порушуватися згинально-розгинальні функції пальців, що унеможливлює виконання найпростіших завдань.

Поради та рекомендації для запобігання хвороби

Бурсит добре піддається терапії: курс лікування зазвичай не перевищує 14 днів, після чого рекомендується пройти контрольну діагностику. Аби попередити бурсит, достатньо притримуватися простих правил:● уникати травмуваня та перенавантаження суглобів;● адаптувати фізичне навантаження під свій вік, стан здоров'я;● приймати вітамінно-мінеральні комплекси для здоров'я суглобів.Після курсу лікування бурситу аби уникнути рецидиву необхідно:● давати поступове навантаження на суглоби;● носити фіксуючі пов'язки та накладки;● відкоректувати умови праці, спорту;● обов'язково щодня розминати суглоб. 

Коли звернутися до лікаря

Звернутися до ортопеда-травматолога необхідно при перших симптомах хвороби. Як виглядає бурсит коліна, ліктя чи іншого суглоба? Почервоніння, набряк, біль — три основні критерії, що повинні стати приводом записатися на консультацію. Симптоми, що вказують на ускладнення — озноб, підвищення температури та обмеження рухливості суглобу. 
У клініці регенеративної медицини GOOD CELLS ви можете безкоштовно отримати індивідуальний прогноз ефективності лікування стовбуровими клітинами, щоб бути впевненими у результаті ще до початку терапії. Під час лікування вас буде супроводжувати персональний менеджер, який буде координувати вашу співпрацю з лікарем. А після лікування GOOD CELLS забезпечує супровід протягом двох років з можливістю відстеження динаміки лікування та корекції терапії за необхідності. 

Висновки

Бурсит — це доволі розповсюджене захворювання. При несвоєчасному зверненні до спеціаліста воно легко піддається лікуванню. Але при рецидивуючій формі бурситу краще звернути увагу на методи, що допомагають вирішити проблему назавжди. Лікування стовбуровими клітинами надає можливість відновити функції синовіальної сумки та повернути суглобам природну рухливість. 

Зв'язок

Контакти

Ми дружні та відкриті — контактуйте з нами легко.

Адреса

Клініка і лабораторія GOOD CELLS03115, Україна, м. Київ, вул. Івана Крамського, 9

Телефон

+38 (067) 242 82 22

Made with