Дзвоніть: +38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Остеоартрит: розуміння та управління дегенеративним захворюванням суглобів

Остеоартрит: розуміння та управління дегенеративним захворюванням суглобів

29.07.2023

Остеоартрит: розуміння та управління дегенеративним захворюванням суглобів

Автори:

Сулік Роман Володимирович,
лікар-координатор програм клітинної терапії, лікар вищої кваліфікаційної категорії, кандидат медичних наук

Остеоартрит — це хронічне захворювання, що характеризується руйнуванням хрящів та регіональних тканин. Хвороба супроводжується болем різної інтенсивності, скованістю рухів, а в складних випадках частковою інвалідизацією. Дегенеративний остеоартрит залежно від клінічної картини проявляється по різному:● розмиті та слабкі симптоми;● рідкі загострення з довгими ремісіями;● виражені тяжкі стабільні симптоми з динамічним погіршенням стану.
Остеоартрит вражає дрібні суглоби (пальці рук та ніг, зап'ястя, кисті, стопи) та великі (колінні, плечові, ліктьові, тазостегнові). Рідше хвороба розповсюджується на верхній відділ хребта — шийний.

Остеоартрит входить до списку найпоширеніших хвороб суглобів: від діагностується у 1% населення світу. Згідно статистики, наданої Національним інститутом артриту, кістково-м'язової системи та шкірних захворювань, хвороба частіше вражає жінок у віці від 35 до 50 років. Основними ускладненнями остеоартриту є:
● деформація суглобів кистей та колін, пальців стоп,;● слабкість колінних та гомілкових суглобів, що призводить до частих підвивихів та● потребує ендопротезування;● часто рецидивуючі синовіти — надмірне накопичення синовіальної рідини у колінних суглобах;● асептичний некроз стегна.

Остеоартрит негативно впливає на якість життя та працездатності через те, що людина страждає на обмеження рухів та хронічні болі. Це може також позначитися на якості сну та психоемоційному стані.

Причини виникнення остеоартриту

Що таке остеоартрит та який механізм його розвитку? Хрящ — це сполучна тканина, що виконує опорну функцію, зменшує тертя та стирання суставів навіть при умовах посиленого навантаження. При виникненні запальних процесів в суглобі в ньому посилено виробляються колаген (фіброзний білок для зволоження) та протеоглікани (для пружності). Це призводить до їх скупчення, набряку хрящів та їх патологічного пом'якшення. В товщині тканини виникають пустоти, які з часом заповнюються кістковою тканиною. Її патологічне розростання призводить до зміни складу хрящової тканини: вона втрачає еластичність та гладкість, а це перешкоджає амортизації та плавному руху суглоба. Зрештою порушується вся функція суглобу, додається біль та естетичний дефект.

Коли виникає остеоартрит, причини хвороби встановлює ревматолог. Вік та генетика — це основні критерії розвитку патології. Згідно зі статистикою:
● кожна друга людина у віці від 50 років має остеоартрит колінного суглоба різного ступеня розвитку;● 25% людей у віці 85 років та старше стикаються з такою проблемою як остеоартрит стегна;● у 12% людей після 60 років діагностують остеоартрит рук.
Не останню роль у розвитку хвороби відіграє генетика. В групі ризику люди з рідкою генетичною спадковістю, у яких вроджений дефект вироблення колагену. У таких людей остеоартроз може розвиватися уже в віці 15-20 років.

Окрім цього спровокувати розвиток остеоартриту у будь-якому віці можуть травми, навантаження, зайва вага.
● Ожиріння — це навантаження на нижню частину тіла. Люди з зайвою вагою частіше ніж інші страждають від діагнозу остеоартрит колін та стегна, рідше мають остеоартрит стопи.● Травми, в тому числі і операції, та надмірне фізичне навантаження також значно підвищують ризики розвитку хвороби. Наприклад, коліна страждають у професійних спортсменів. А остеоартрит пальців рук часто діагностують у людей, чия професійна діяльність пов'язана з великим навантаженням на кисті.
Також остеоартрит розвивається на фоні інших патологій — ревматоїдний артрит, акромегалія, дефіцит заліза.

Симптоми та діагностика остеоартриту

Доволі часто плутають остеоартрит та остеоартроз. Різниця між цими двома захворюваннями полягає в механізмі розвитку. Остеоартроз починається з запалення хрящової тканини, що згодом розповсюджується на інші структури. При остеоартриті на початковому етапі запалююється синовіальна оболонка суглобу, що призводить до накопичення синовіальної рідини і подальшого розвитку патологічного процесу.

Як розпізнати остеоартрит? Симптоми цієї хвороби наступні:
● глибокий біль у суглобах, що посилюється під час навантажень;● скутість суглобів, що особливо виражена зранку після пробудження;● згодом скутість суглобів набуває хронічного стану — незалежно від активності та навантаження функція згинання та розгинання обмежена;● збільшення розмірів уражених суглобів, візуалізуються вузлики Гебердена, вузлики Бушара.
Симптоматика залежить від зони ураження. Якщо в патологічний процес залучений хребет, може порушуватися хода, оніміння кінцівок. При уражені тазостегнового суглоба біль іррадіює в пах чи сідниці.

Якщо є підозра на остеоартрит, діагностика призначається наступна:
● інструментальне обстеження — УЗД суглобів, рентгенографія, магнітно-резонанса томографія;● лабораторне обстеження — дослідження синовіальної рідини.
Діагностика носить диференційний характер та дає можливість оцінити стан суглобів та наявність запалення.

Лікування остеоартриту

Як лікувати остеоартрит — залежить від локалізації процесу, але основна ціль полягає в усуненні больового синдрому та відновленні функцій суглобів. Якщо у пацієнта остеоартрит, лікування призначають комплексне: медикаменти, фізіопроцедури, при складній клінічній картині — хірургічне ендопротезування.На початковій стадії ревматолог назначає такі заходи:● корекція фізичного навантаження, аби дати суглобам більше спокою;● дієта для зниження зайвої ваги (якщо така проблема існує);● при діагнозі остеоартрит вправи необхідні для укріплення м’язового корсету навколо суглобу, усунення застійних явищ та покращення кровообігу;● тренування — йога, пілатес, аквааеробіка, плавання;● фізіопроцедури — массаж, акупунктура, електростимуляція.
Медикаментозне лікування остеоартриту:● хондропротектори для покращення обмінних процесів, зупинки старіння та прогресування хвороби;● анальгетики для купірування болю;● нестероїдні протизапальні препарати для усунення запальних процесів;● препарати гіалуронової кислоти для внутрішньосуглобового введення.Якщо діагностований остеоартрит колінного суглоба, лікування може знадобитися у вигляді ендопротезування з частковою але повною заміною. 
Регенеративная медицина — інноваційний, але вже доведений ефективний метод лікування остеоартриту. Лікування стовбуровими клітинами дає можливість одужання навіть у складних випадках. Стовбурові клітини ефективно усувають біль, запалення, завдяки регенерації дозволяє збільшити амплітуду руху в суглобах, відновити функцію опорно-рухового апарату. Цей метод є безпечним та малоінвазивним, що дозволяє швидко відновити суглоби та уникнути хірургічного втручання. В Україні клітинну терапію стовбуровими клітинами та екзосомами проводить медичний центр GOOD CELLS.

Життя з остеоартритом та профілактика захворювання

Пацієнтам з остеоартритом рекомендовано притримуватись деяких рекомендацій, що покращують самопочуття та є профілактичними заходами погіршення стану:● ввести в раціон рослинні жири, жирну рибу, овочі, кисломолочні продукти;● приймати вітамінно-мінеральні комплекси для суглобів;● слідкувати за вагою;● більше рухатися, але не перевантажувати суглоби;● приділяти увагу профілактиці травмування.

Клінічні рекомендації при осередковій алопеції

Для профілактики облисіння і для людей з діагнозом осередкова алопеція клінічні рекомендації допоможуть уповільнити процес випадіння волосся:● використання якісних косметичних та доглядових засобів;● самомасаж голови для активації кровотоку;● виключити тугі та травмуючі зачіски.Важливо відвідувати трихолога, який допоможе мінімізувати ризики алопеції: розповість про догляд, харчування та які вітаміни пити при осередковій алопеції.

Висновок

Остеоартрит — патологія, що важко піддається лікуванню, але завдяки регенеративній медицині у пацієнтів є можливість майже повністю відновити функцію суглоба без серйозних хірургічних втручань. У поєднанні з простими профілактичними методиками лікування стовбуровими клітинами дає можливість повернутися до здорового життя без болю та обмеження руху за короткий час.

Зв'язок

Контакти

Ми дружні та відкриті — контактуйте з нами легко.

Адреса

Клініка і лабораторія GOOD CELLS03115, Україна, м. Київ, вул. Івана Крамського, 9

Телефон

+38 (067) 242 82 22

Made with