Дзвоніть: +38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Різні форми осередкової алопеції: від плям до загального випадання волосся

Різні форми осередкової алопеції: від плям до загального випадання волосся

18.07.2023

Різні форми осередкової алопеції: від плям до загального випадання волосся

Автори:

Сулік Роман Володимирович,
лікар-координатор програм клітинної терапії, лікар вищої кваліфікаційної категорії, кандидат медичних наук

Осередкова алопеція — це не рубцева втрата волосся, не пов'язана зі шкірними та системними захворюваннями. Характеризується патологія безволосими ділянками на голові, бороді, рідше – на тілі, які мають чіткі межі. Гніздова алопеція класифікується за розміром та формами залисин, а також за поширеністю процесу:● Локальна – становить близько 75% усіх форм осередкової алопеції. Характеризується круглими чіткими окремо розташованими ділянками.● Субтотальна — об'єднані ділянки, які займають понад 40% голови або волосистої ділянки тіла.● Тотальна — повна відсутність волосся на голові та обличчі (вуса, борода).
Ретикулярна — круглі ділянки, що регресують, з'єднані сітчастим малюнком.
● Стрічкова — офіазний тип облисіння, що вражає потилицю, рідше - центральну частину голови.
Що таке осередкова алопеція можуть знати і чоловіки та жінки. Також патологія зустрічається у дітей та підлітків.

Симптоми та причини виникнення осередкової алопеції

Як виглядає осередкова алопеція? Симптоми патології – це локалізоване облисіння, механізм якого не до кінця з'ясований. Ділянка без волосся гладка, без висипки та подразнень. У поодиноких випадках може виникати легкий свербіж та еритема. При діагностичному обстеженні добре візуалізуються вирви волосяних фолікулів. Волоски, що розташовані на межі залисин, слабкі, розхитані і легко витягуються за будь-якого механічного впливу. У таких волосків коріння позбавлене пігментації.
Осередкова алопеція: від чого може бути і яка етіологія патології?
● Аутоімунна етіологія — одна з найпоширеніших версій. Пригнічення волосяних фолікулів відбувається на клітинному рівні, що призводить до порушення циклу росту волосся. Організм виробляє антитіла до власних клітин, які атакують фолікули. Часто осередкова алопеція є супутнім симптомом аутоімунних захворювань: її діагностують у людей з вітіліго, псоріазом, астмою, алергічним ринітом, дерматитом.● Генетика — у 42% пацієнтів з осередковою алопецією в сімейному анамнезі присутня дана патологія.● Гормональні порушення частіше провокують облисіння без рубців, і близько 12% випадків — це осередкова алопеція. З втратою волосся стикаються жінки під час вагітності та післяпологовий період. Також облисіння може бути однією з симптоматичних ознак цукрового діабету, синдрому полікістозних яєчників, гіпотиреозу, гіпертиреозу, вірилізуючих пухлин.● Інфекційно-токсична дія — стійкі інтоксикації, екофактори, хронічні інфекційні захворювання, що негативно впливають на імунну систему.
Патологія може спровокувати ускладнення психоемоційного характеру — розлади, депресії, проблеми зі сном через переживання, асоціальний настрій. Як довго лікується осередкова алопеція — у кожному випадку індивідуально.

Алопеція ареату: форма з плямами випадіння волосся

Алопеція ареату — це дифузне облисіння, що характеризується стрімким розвитком: випадіння волосся в чітко окресленій ділянці може статися за 3-5 днів. Гніздове облисіння у вигляді чітких плям локалізується у волосистій частині голови, на бороді, бровах та тілі.

Ареата — алопеція осередкова, причини якої полягають у імунній відповіді організму на збої. Імунні клітини помилково атакують волосяні фолікули, частіше — пігментовані анагенові волоски. Класифікація патології проводиться за характером залисин:
● мультилобулярна — плями розташовані на голові, не зливаються в одне;● однолоскутна — облисіння обмежене тільки одним місцем;● тотальна — випадає практично все волосся на голові або обличчі;● універсальна — випадає все волосся на тілі;● офіазис — волосся випадає на потилиці від вуха до вуха.
Алопеція ареату характеризується круглими або овальними плямами з гладкою поверхнею, оточені зламаним слабким волоссям, яке безболісно витягується від механічного впливу.

Алопеція тотальна: загальне випадіння волосся

Тотальне облисіння — одна з найскладніших форм алопеції. Воно характеризується повною втратою волосся на всій голові. Процес облисіння може тривати від кількох місяців до року. Перші ознаки патології, що розвивається — витончення волосся. Потім з'являються невеликі лисі ділянки, які прогресують, збільшуються та зливаються, вражаючи все більші площі. Крім основного симптому (тотальна відсутність волосся), можуть приєднуватися й інші:● порушення роботи сальних залоз із рясним виділенням шкірного сала;● надмірна сухість шкіри, лупа, лущення, свербіж;● запалення шкіри, почервоніння;● утворення вугрів.
На фоні тотальної алопеції розвивається психологічний дискомфорт, депресії.
Ефективне лікування осередкової алопеції потребує комплексної діагностики для визначення причини та корекції стану: огляд спеціаліста, дерматоскопія, фототрихоскопія, лабораторні аналізи та дослідження

Як вилікувати осередкову алопецію і зупинити випадіння волосся

Як зупинити випадання волосся при осередковій алопеції — залежить від етіології стану. Місцеву терапію поєднують з корекцією загального стану організму та усуненням причин облисіння:● фізіотерапевтичні процедури спрямовані на зміцнення фолікул, покращення кровопостачання та насичення тканин киснем - кріомасаж, дарсонваль, електропорація, кріотерапія, плазмотерапія, лазерна терапія;● медикаментозна терапія – кортикостероїди, судинорозширювальні препарати, фотохіміотерапія;● вітамінотерапія.● екзосоми для волосся – по праву вважається найбільш ефективним сучасним методом лікування. Екзосомальна терапія базується на дії біологічно активних речовин, які містяться в екзосомах, та передаються від клітини до клітини. Таким чином, екзосоми забезпечують комунікацію між клітинами в організмі, доставку поживних речовин та природну стимуляцію росту волосся.При неефективності перерахованих методів розглядається хірургічне втручання — пересадка волосся. Мікрохірургічна маніпуляція дозволяє проводити забір донорських графтів із подальшим вживленням у реципієнтну зону без розрізів та швів.Терапія стовбуровими клітинами — це один із інноваційних ефективних методів як вилікувати осередкову алопецію. Ін'єкційне введення мезенхімальних стовбурових клітин має наступний ефект:● покращення кровопостачання тканин;● активація регенеративних процесів;● відновлення природної густоти волосся;● усунення запальних процесів;● зміцнення та зростання фолікул.Лікування стовбуровими клітинами забезпечує довготривалий та виражений ефект.

Клінічні рекомендації при осередковій алопеції

Для профілактики облисіння і для людей з діагнозом осередкова алопеція клінічні рекомендації допоможуть уповільнити процес випадіння волосся:● використання якісних косметичних та доглядових засобів;● самомасаж голови для активації кровотоку;● виключити тугі та травмуючі зачіски.Важливо відвідувати трихолога, який допоможе мінімізувати ризики алопеції: розповість про догляд, харчування та які вітаміни пити при осередковій алопеції.

Висновок

З алопецією стикається близько 70% чоловіків та близько 45% жінок. Не завжди косметичний догляд може врятувати від випадіння волосся: для людей з ендокринними, аутоімунними та гормональними порушеннями важлива рання діагностика ризиків, корекція станів, які можуть спровокувати патологію. Алопеція — не вирок. Сучасні регенеративні методи лікування з використанням стовбурових клітин та екзосом у клініці регенеративної медицини GOOD CELLS дають шанси на повне відновлення волосся та здійснюють потужну профілактичну дію.

Зв'язок

Контакти

Ми дружні та відкриті — контактуйте з нами легко.

Адреса

Клініка і лабораторія GOOD CELLS03115, Україна, м. Київ, вул. Івана Крамського, 9

Телефон

+38 (067) 242 82 22

Made with