Дзвоніть: +38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Гемопоетичні стовбурові клітини. Що це, як їх отримують та застосовують

Гемопоетичні стовбурові клітини. Що це, як їх отримують та застосовують?

28.03.2023

що таке стовбурові клітини типи стовбурових клітин гемопоетичні стовбурові клітини

Автор:

Злацька А.В.Директор банку пуповинної крові GOOD CELLS

Пересадка кісткового мозку це найпоширеніша процедура трансплантації стовбурових клітин у світі. При багатьох хворобах це єдиний спосіб вилікуватися та відновити здоров’я. Однак, часто на шляху до одужання хворі та їх рідні зустрічаються з непростими перешкодами: складний шлях пошуку донора, імунні реакції, висока вартість та втрата дорогоцінного часу.

Проте, не всі знають, що цій процедурі є альтернатива — пересадка гемопоетичних стовбурових клітин пуповинної крові. Яка різниця між цими процедурами? Які їх переваги та недоліки? Та як можна раз і назавжди забезпечити свою дитину запасом стовбурових клітин, що можуть врятувати їй життя? Щоб ви могли розібратися в цих питаннях, ми написали для вас цю статтю.

Що таке гемопоетичні стовбурові клітини?

Стовбурові клітини крові — група стовбурових клітин, що присутні в крові. Найпоширенішими з них є гемопоетичні стовбурові клітини (ГСК) — це вид стовбурових клітин, які відповідають за утворення всіх типів клітин крові. Кров людини потребує постійного оновлення, це є життєво необхідним процесом.
ГСК диференціюються у різні типи клітин крові: еритроцити (червоні кров'яні тільця); тромбоцити; лейкоцити (білі кров'яні тільця); лімфоїдні клітини, такі як B- і T-клітини.
Також важливою властивістю ГСК є самовідтворення, тобто їх власний поділ. Саме цей механізм дозволяє стовбуровим клітинам не вичерпуватися, а організму зберігати необхідний резерв клітин до кінця життя. В організмі людини цей тип клітин знаходиться переважно у червоному кістковому мозку. 

гемопоетичні стовбурові клітини стовбурові клітини крові

Схема диференціації гемопоетичних стовбурових клітин у клітини крові

Застосування гемопоетичних стовбурових клітин

Трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин — найпоширеніша процедура з пересадки стовбурових клітин. Тільки в США щороку відбувається близько 20 000 таких процедур. У всьому світі кожного року виконують близько 50 000 пересадок ГСК, щорічно ця цифра зростає на 10-15%.
У сучасній медицині це вважається вже доволі звичною процедурою. Також часто можна зустріти термін “пересадка кісткового мозку”, що фактично означає процедуру трансплантації ГСК із кісткового мозку донора. 
Трансплантація ГСК використовується для лікування десятків захворювань, переважно пов’язаних із порушеннями кровотворення або імунодефіцитом.
Які захворювання лікуються пересадкою гемопоетичних стовбурових клітин?Серед діагнозів, терапія яких включає застосування ГСК є: лейкоз; мієлома;● лімфома; загальний варіабельний імунодефіцит; порушення фагоцитозу; дефіцит комплементу; променева хвороба та інші.
Також, такі процедури, як трансплантація гемопоетичних стовбурових клітин при розсіяному склерозі та інших захворювань нервової системи, стають все більш поширеними.
Успішність пересадки здебільшого залежить від особливостей діагнозу, прогресування захворювання, стану організму пацієнта та успішності відбору донора.

Джерела гемопоетичних стовбурових клітин. Переваги та недоліки кожного з них

В організмі людини є три основні джерела гемопоетичних стовбурових клітин:  червоний кістковий мозок;● пуповинна кров;● периферична кров.
Найчастіше лікарі використовують перші два джерела, саме тому у цій статті ми будемо говорити тільки про них. Кожне з них має власні переваги та недоліки. Вчені з усього світу уважно вивчають властивості клітин з обох джерел. Численні дослідження доводять їх однакову безпеку за умови правильно підібраного донора та високу ефективність.
ГСК із кісткового мозкуЦей тип клітин міститься у червоному кістковому мозку. Червоний кістковий мозок — це найважливіший орган кровотворення. Він міститься всередині кісток та являє собою ніжну червону масу із ретикулярними волокнами та гемопоетичними й мезенхімальними стовбуровими клітинами. Кістковий мозок є найбільш вивченим та застосованим джерелом ГСК. Однак, трансплантація кісткового мозку — досить складна процедура. Знайти потрібного донора кісткового мозку буває дуже важко. Крім цього, процедура забору у донора потребує неабиякої підготовки та може передбачати складне оперативне втручання.

Illustration

Пересадка ГСК з пуповинної кровіПуповинна кров — це кров, що міститься в пуповині та може бути зібрана після її перерізання при народженні дитини.Вона містить багато гемопоетичних стовбурових клітин з потужним регенеративним потенціалом. У пуповинній крові стовбурові клітини залишаються внаслідок активного розвитку дитини.
Процедура забору є абсолютно неінвазивною, адже не впливає ні на організм матері, ні на організм дитини. Вчені та лікарі з усього світу з кожним роком все активніше вивчають застосування ГСК з пуповинної крові та використовують їх у медичній практиці. Цьому сприяє розвиток мереж публічних банків пуповинної крові, які є фактично базами ГСК, до яких можуть звернутися хворі та отримати необхідний зразок.

Пересадка гемопоетичних стовбурових клітин з кісткового мозку чи пуповинної крові: переваги та недоліки

Пересадка ГСК із кісткового мозку

Переваги: Стандартизована процедура з міжнародними протоколами. Велика кількість клінічних досліджень, що доводять ефективність та безпечність.

Недоліки: Досить інвазивна процедура забору клітин. Вищий ризик отримати ускладнення у вигляді реакції “трансплантат проти хазяїна”. Висока складність у підборі донора через велику кількість імунних факторів відповідності. Це забирає такий необхідний час у хворого. Коли важливий кожен день, то тижні чи навіть місяці пошуку необхідного донора можуть стати вирішальними.

Пересадка ГСК з пуповинної крові

Переваги:● Абсолютно неінвазивна процедура забору, що не впливає на організм донора.● Низька імуногенність.● Набагато простіша процедура підбору донора.

Недоліки: Лише одна можливість у житті людини зробити забір клітин.● Менша обізнаність лікарів у принципах застосування.

Чому варто зберегти пуповинну кров своєї дитини?

Стовбурові клітини пуповинної крові — це ціла група клітин, до якої крім гемопоетичних відносяться також мезенхімальні стовбурові клітини та різні типи клітин-попередників. Їх можна використовувати для лікування різного роду травм та неврологічних порушень, в тому числі ДЦП, енцефалопатії, аутизму та гідроцефалії. 
Зберегти пуповинну кров вашої дитини означає подарувати їй абсолютно унікальний шанс бути на все життя забезпеченою потужним ресурсом для лікування десятків захворювань, які серйозно загрожують здоров’ю або навіть життю. 
Стовбурові клітини з пуповинної крові можуть повноцінно використовуватися при захворюваннях, пов’язаних із порушенням кровотворення, а пересадка ГСК з пуповинної крові - це повноцінна альтернатива пересадки кісткового мозку.
На жаль, у дітей немає можливості самостійно прийняти рішення про збереження пуповинної крові, це можете зробити лише ви. Тільки вам вирішувати чи ваш малюк буде мати дорогоцінні ресурси для здоров’я та іноді життєво необхідний час!

гемопоетичні стовбурові клітини, пересадка кісткового мозку пересадка стовбурових клітин пуповинної крові

Біострахування новонароджених у GOOD CELLS

Як зберегти стовбурові клітини пуповинної крові? Звернутися до банку пуповинної крові!
Біострахування новонароджених у GOOD CELLS — це послуга зі збереження цінних постнатальних стовбурових клітин та пуповинної крові при пологах.

GOOD CELLS — єдиний банк пуповинної крові в Україні, що пропонує збереження 5 типів клітин. Крім пуповинної крові, банк пуповинної крові GOOD CELLS пропонує збереження чотирьох типів постнатальних клітин:
мезенхімальні стовбурові клітини пуповини;
мезенхімальні стовбурові клітини плаценти;
мезенхімальні стовбурові клітини амніотичної мембрани;
епітеліальні клітини амніотичної мембрани.

Чому варто обрати саме GOOD CELLS?

Гарантовано краща ціна на збереження пуповинної крові та стовбурових клітин в Україні

Ми гарантуємо життєздатність клітин на рівні від 98%

Видаємо паспорт клітинної культури до кожного типу збережених клітин, де вказані всі важливі характеристики культури та результати інфекційного скринінгу

Якість депозитів клієнтів — наш пріоритет, саме тому ми зберігаємо саме клітини, а не тканини. Такий підхід дозволяє зберегти більше високоякісних клітин з вищим регенеративним потенціалом

Допомагаємо у підготовці до перевезення майстер-банку клітин за кордон

Створюємо персональний майстер-банк стовбурових клітин для кожного клієнта

На базі нашої компанії функціонує також клініка регенеративної медицини, де можна застосовувати збережені клітини за потреби

Персональний сервіс та зручна логістика — найкращі умови для комфорту наших клієнтів

Довіряйте найцінніше справжнім професіоналам своєї справи!
Щоб отримати консультацію з послуги біострахування, телефонуйте за номером +38 (067) 242 82 22 або залишайте заявку нижче і ми обов’язково зв’яжемося з вами найближчим часом!

Made with