Дзвоніть: +38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Тканини чи стовбурові клітини: що зберігати при народженні дитини

Тканини чи стовбурові клітини: що зберігати при народженні дитини?

10.02.2023

Вагітність, новонароджений, пологовий будинок

Автор:

Злацька А.В.Директор банку пуповинної крові GOOD CELLS

Прийнявши раціональне рішення зберегти стовбурові клітини свого малюка, майбутні батьки переходять до етапу вибору банку пуповинної крові. І одним із найважливіших пунктів його вибору є різниця в протоколах збереження матеріалів. Кріобанки працюють за двома різними принципами: замороження післяпологових тканин у цільному вигляді; попереднє виділення та підготовка клітин перед замороженням.Може здатися, що різниця між цими підходами незначна, однак іноді вона може бути ключовою.

Різниця між збереженням тканин і клітин 

До післяпологових тканин, багатих на стовбурові клітини, належать:● пуповинна кров; пуповина; плацента; амніон.
Пуповинна кров ціниться у своєму природному вигляді, і часто використовується цільною, тому зазвичай зберігається з мінімальною кількістю лабораторних маніпуляцій у своєму первозданному вигляді.
Однак, інші післяпологові тканини є тільки сировиною для виділення стовбурових клітин. Цільовим продуктом біострахування є саме стовбурові клітини, отримані із них. При роботі з цими матеріалами кріобанки можуть працювати за двома типами протоколів: збереження клітин чи тканин.

зберігання мск пуповини пуповинна кров банк пуповинної крові мск плаценти

Етапи роботи з біоматералами за різними протоколами

В обох випадках всі етапи виконуються, проте у різній послідовності. То як же краще?

Довід нашої команди та провідних іноземних колег підтверджує, що саме робота зі свіжим матеріалом забезпечує найкращу якість стовбурових клітин. Такий підхід дозволяє зберегти максимально можливу життєздатність клітин та їх високий терапевтичний потенціал. У своїй практиці, наші спеціалісти використовують найкращі та найефективніші підходи, тому обирають збереження саме клітин. Дізнайтеся більше про послугу біострахування новонароджених у GOOD CELLS на нашому сайті.

Переваги збереження саме МСК, а не тканин

1. Збереження високого терапевтичного потенціалуЯкщо виділяти клітини зі свіжих тканин, у біотехнологів є можливість відібрати для збереження найкращі зразки клітин з найкращими лікувальними властивостями. Варто пам’ятати, що кількість життєздатних клітин з розморожених тканин завжди нижча, тому й можливості вибору значно менші.  
2. Збереження життєздатності клітин на рівні від 98%Тканини мають досить низьке співвідношення площі поверхні до об’єму. Саме через це, клітини, що знаходяться в товщі тканини, гірше просочуються кріопротекторним розчином, а відтак мають значно вищий ризик отримати пошкодження та загинути. У випадку замороження вже виділених клітин, кріопротекторний розчин рівномірно потрапляє у всі клітини, тому пошкодження від замороження — мінімальні.
3. Стабільна кількість клітинУ разі збереження цільних тканин, неможливо передбачити кількість життєздатних клітин, що зберегли свій терапевтичний потенціал після циклу заморожування-розморожування. Водночас попереднє виділення клітин дозволяє точно знати кількість та якість отриманого матеріалу. В майбутньому, це значно полегшить задачу лікарю в побудові стратегії використання клітин.
4. Швидкість підготовки терапевтичної дозиВиділення клітин із тканин, їх характеристика та тестування займають досить багато часу, якого іноді просто немає. У випадку збереження безпосередньо клітин, всі ці етапи вже виконані, а час потрібен лише на розмороження клітин та нарощення терапевтичної дози. В результаті, час підготовки терапевтичної дози може відрізнятися вдвічі.
5. Можливість заздалегідь підготувати екстрену терапевтичну дозу Зазвичай, виробництво терапевтичної дози триває до 21 дня. Однак, за запитом клієнта ми можемо заздалегідь виготовити терапевтичну дозу для екстреного використання. У такому випадку, застосування клітин можливе вже за 24 години. При збереженні клітин така опція неможлива.
6. Простіше транспортування за кордонТранспортування виділених клітин простіше, адже вони займають менше місця, ніж тканини. 
7. Протокол, підтверджений досвідом провідних іноземних кріобанківНайкращі й закордонні кріобанки з найбільшим досвідом обирають збереження саме клітин, а не тканин. 
Здавалося б, що вибір між збереженням клітин або тканин очевидний. Однак, через швидкість та простоту обробки матеріалу, більшість українських кріобанків зберігають все-таки тканини. Банк пуповинної крові GOOD CELLS завжди дотримується високих стандартів якості та зберігає лише життєздатні стовбурові клітини пуповини, плаценти та амніотичної мембрани.
Отже, у майбутніх батьків є два варіанти: полегшити справу працівникам кріобанку чи відстояти найвищу якість клітинних депозитів свого малюка. Вибір за вами!

Made with