Дзвоніть: +38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Принципи вибору протоколу лікування стовбуровими клітинами

Принципи вибору протоколу лікування стовбуровими клітинами

03.03.2023

Illustration

Одним із найпоширеніших питань від наших пацієнтів є питання підбору клітинної терапії. Чому лікар обрав саме цей тип клітин? Як він визначає необхідну кількість введень та дозу? Який має бути інтервал між введеннями? Всі ці питання часто турбують наших пацієнтів, тому в цій статті ми пояснимо основні принципи, за якими відбувається підбір терапії.

Як спеціалісти GOOD CELLS підбирають протокол лікування клітинами?

У традиційній медицині протоколи лікування складаються за стандартними схемами. Водночас при клітинній терапії сьогодні не існує уніфікованих протоколів, а програма лікування створюється завжди індивідуально для кожного пацієнта. Перш за все, це зумовлено саме природою клітин. 
Спеціалісти GOOD CELLS завжди індивідуально підбирають клітинну терапію, керуючись багатьма факторами та знаннями. Найголовніші з них — це міжнародні клінічні дослідження та багаторічний досвід. Більшість якісних клінічних досліджень використання стовбурових клітин та екзосом публікуються на сайті clinicaltrials.com. Їх кількість збільшується з кожним днем, а з нею покращуються протоколи, які використовуються. Це дає змогу підвищувати ефективність лікування та будувати точніші прогнози. 
Перед тим, як запустити нову програму лікування, спеціалісти GOOD CELLS уважно вивчають протоколи лікування, що використовувалися в успішних міжнародних клінічних дослідженнях, також знайомляться із досвідом колег, проводять власні дослідження та тести, перевіряючи міжнародний досвід та спираючись на власні результати. Під час роботи з пацієнтом лікар індивідуально вивчає всі фактори медичного кейса пацієнта та, використовуючи свій досвід, підбирає ту чи іншу терапію. 

регенеративні медицина в Україні Good Cells

Які типи стовбурових клітин ми використовуємо?

Лікар завжди підбирає тип клітин, які будуть використовуватися, для кожного випадку індивідуально. При цьому враховуються саме властивості клітин та особливості їх впливу на біологічні процеси в організмі. Різні типи стовбурових клітин мають “різну дію” і різний потенціал у вирішенні різних терапевтичних задач.
У кріобанку GOOD CELLS зберігається багато зразків різних типів донорських мезенхімальних стовбурових клітин з різними властивостями, тому лікар завжди може знайти необхідний варіант для кожного медичного кейса.

Illustration

Найпоширеніші типи клітин, які ми застосовуємо у наших програмах лікування:  Мезенхімальні стовбурові клітини (МСК) пуповини (не плутати з пуповинною кров’ю!) Мають високий потенціал до диференціації, стимулюють ангіогенез та регенерацію тканин.
Мезенхімальні стовбурові клітини (МСК) жирової тканиниЄ можливість використовувати донорський або власний матеріал. Ефективно знімають запалення та сприяють покращенню живлення тканин.
Мезенхімальні стовбурові клітини-похідні нервового гребеня (МСК-ПНГ)Мають здатність до диференціації в нейральному напрямку, є найбільш ефективними для відновлення нервової тканини.
Мезенхімальні стовбурові клітини (МСК) кісткового мозкуКласичний і найбільш досліджений тип мезенхімальних стовбурових клітин.
Крім вищеперерахованих, у нашому кріобанку зберігаються ще багато інших типів клітин, серед яких мезенхімальні стовбурові клітини плаценти, амніона, епітеліальні клітини амніона, мононуклеари пуповинної крові, дермальні фібробласти тощо. Наші лікарі не обмеженні у виборі рішень клітинної терапії для своїх пацієнтів, адже GOOD CELLS пропонує широкий спектр клітинних та безклітинних біотехнологічних продуктів лабораторії.

Які фактори впливають на вибір протоколу лікування?

  • Asset 37

    Індивідуальні особливості організму

    Такі параметри, як вага, вік та загальний стан здоров'я є дуже важливими у підборі терапії. Чим більша вага, тим більший об’єм уражених тканин при системних захворюваннях, тому доза клітин має бути вищою. Вік є не менш важливим фактором, адже з роками кількість стовбурових клітин в організмі зменшується, а тканин, що потребують регенерації — збільшується. Саме тому старші пацієнти зазвичай потребують більшої дози клітин.

  • Супутні захворювання

    Мезенхімальні стовбурові клітини мають важливу властивість - хоумінгу. Ця властивість дозволяє їм рухатися саме до тих пошкоджених тканин, що потребують регенерації. Чим більше у пацієнта супутніх захворювань, тим менш сконцентрованою буде дія клітин на цільову проблему, адже частина клітин “вирушить” лікувати інші тканини.

  • Медикаменти, що приймає пацієнт

    Деякі медикаменти здатні сильно впливати на роботу організму людини. Гормони, кортикостероїди та інші потужні системні препарати можуть впливати на імунітет та ендокринну систему й бути причиною зміненої реакції на терапію клітинами, створюючи блокуючий чи токсичний фактор.

  • Asset 18

    Природа захворювання

    Тип захворювання грає дуже важливу роль у підборі доцільної терапії. У випадку, якщо хвороба впливає на організм системно, як-от при діабеті чи аутоімунних захворюваннях, знадобиться потужніша терапія і, відповідно, більша доза клітин. Якщо захворювання локальне, наприклад, біль в коліні, клітин знадобиться менше.

  • Призначений метод введення

    Метод введення клітинних продуктів може бути різним. Зазвичай при системному введенні продуктів використовуються значні дози продуктів, адже основна транспортна мережа — кровотік. При місцевому ж введенні об'єм дози може бути незначним, але мати високу концентрацію і мати більшу кількість ін'єкцій.

Від чого залежить результат лікування? 

Кінцевий результат клітинної терапії залежить від багатьох факторів, деякі з яких нелегко передбачити.

  • Якість клітинних препаратів

    Результат клітинної терапії багато в чому залежить від якості та типу клітин, які використовуються. Клітинні культури повинні мати відповідну морфологію, високий потенціал до диференціації та поділу. Також надважливою є інфекційна безпека препарату. Біотехнологічна лабораторія GOOD CELLS гарантує безкомпромісну якість та безпеку всіх біотехнологічних продуктів, які виготовляє.

  • Індивідуальна відповідь організму

    Терапія стовбуровими клітинами — це біологічна терапія, тому зробити протоколи універсальними неможливо. Ефективність лікування залежить від врахування якомога більшої кількості факторів та аналітичної роботи лікаря. Клітини будуть чинити більш чи менш потужний терапевтичний ефект, залежно від стану організму, в який вони потрапляють. Проте завданням спеціаліста з клітинної терапії є максимально якісно скорегувати реакцію організму на ті чи інші клітині продукти. 

  • Дотримання рекомендацій лікаря

    Успішне лікування — це завжди результат спільної роботи пацієнта та лікаря. Вони мають довіряти один одному та бути чесними. Після процедури введення лікар дає пацієнту рекомендації та може призначити певну дієту, медикаментозну підтримку, до яких необхідно ставитися відповідально. Тільки у випадку дотримання пацієнтом всіх рекомендацій можливо розраховувати на бажаний результат.

Важливо зазначити, що перед тим, як починати лікування, лікар завжди робить для пацієнта індивідуальний прогноз ефективності. Тільки після цього пацієнт зважує всі фактори та приймає рішення проходити лікування. У випадку, якщо лікар вважає, що терапію проводити недоцільно, бо вона не дасть бажаних результатів, лікування відбуватися не буде.
Якщо ви хочете більш детально дізнатися про те, як і чому лікар обирає той чи інший підхід у конкретному випадку, ви можете записатися на індивідуальну консультацію. А якщо вас цікавлять біологічні властивості клітин, методи їх культивування або інші питання, пов’язані безпосередньо зі стовбуровими клітинами, вам може бути корисна консультація з біотехнологом

Зв'язок

Контакти

Ми дружні та відкриті — контактуйте з нами легко.

Адреса

Клініка і лабораторія GOOD CELLS03115, Україна, м. Київ, вул. Івана Крамського, 9

Телефон

+38 (067) 242 82 22

Made with