Дзвоніть: +38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Судинна деменція: причини, симптоми та способи запобігання

Судинна деменція: причини, симптоми та способи запобігання

1.06.2023

Судинна деменція

Автори:

Сулік Роман Володимирович,лікар-координатор програм клітинної терапії, лікар вищої кваліфікаційної категорії, кандидат медичних наук

Судинна деменція — це патологічний стан, що характеризується порушенням інтелекту, розладом когнітивних та психологічних функцій. Хвороба розвивається на фоні порушення мозкового кровообігу та займає друге місце після хвороби Альцгеймера як причина недоумства літніх людей. Хвороба розвивається повільно. Спочатку сповільнюється мислення та зникає зацікавленість до навколишнього, а потім людина неспроможна впізнати близьких та згадати місця, де була нещодавно.
Судинна деменція — що це та яку класифікацію має? Клінічна картина судинної деменції розвивається по стандартному сценарію, але може доповнюватися якимись специфічними симптомами, що залежать від ділянки ураження мозку:● обширний лакунарний інфаркт — ураження мілких судин;● мультиінфарктна деменція — ураження судин середнього калібру;● поодинокий інфаркт стратегічних зон мозку, наприклад, таламусу або кутової звивини;● хвороба Бінсвангера — ураження мілких судин на фоні артеріальної гіпертензії;● спадкова судинна деменція — вроджене захворювання мілких судин через генну мутацію.
Судинна деменція — стадії хвороби:● Легка стадія. Пацієнти з легкою стадією залишаються активними, сконцентрованими і чудово справляються зі своїми обов'язками. Розпізнати хворобу можна по невластивій, дивній поведінці та фізіологічним симптомам — головний біль, слабкість, порушення сну, дратівливість.● Середня стадія. До порушень поведінки додаються більш серйозні зміни у стані здоров'я — втрата пам'яті, погіршення професійних та побутових навичок. Така людина потребує допомоги та нагляду, не має права керувати механізмами та авто.● Важка стадія. Хвороба характеризується повною втратою психічних якостей. Людина потребує професійного нагляду та медичного догляду, оскільки не може контролювати свою поведінку, мову та фізіологічні функції, неадекватно реагує на навколишній світ, людей.
Для людей, які мають діагноз “судинна деменція”, прогноз можна покращити, якщо своєчасно внести коррективи в життя та ввести профілактику судинного ризику:● відмова від куріння та алкоголю;● заходи по зниженню холестерину;● контроль ваги та артеріального тиску;● регулювання глюкози.
Для пацієнтів з діагнозом “судинна деменція” лікування підбирають по індивідуальному протоколу. Оскільки у людини відбуваються незворотні зміни, лікарями практикується диференціальний комплексний підхід:● профілактика ускладнень, уповільнення розвитку хвороби;● зменшення когнитивных симптомів;● терапевтичне оздоровлення.
Реакція пацієнтів на лікування завжди індивідуальна, тому час від часу лікарі коригують план лікування, аби зменшити токсичне навантаження на організм.

Причини виникнення судинної деменції

Причини судинної деменції — це порушення кровообігу та церебрально-атрофічні процеси у мозку та нервовій системі. Хвороба виникає самостійно у вигляді дискретних епізодів з поступовим погіршенням стану, або як один епізод. Найбільш поширеними причинами розвитку захворювання судинна деменція є стани, що супроводжуються патологіями судин.

Артеріосклероз та утворення тромбів

Артеріосклероз — це патологічний стан артерій, що характеризується ущільненням стінок. Як результат — артерії втрачають свою здатність розширюватися, просвіт їх звужується, а кровообіг порушується. Розвивається артеріосклероз через запалення судинних стінок, що зачасту протікає безсимптомно. Найбільшу небезпеку представляють ураження коронарних артерій, саме через це виникає стенокардія, інфаркт міокарда.

Тромбоз глибоких вен — ще одна причина розвитку деменції у літніх людей. Тромби утворюються через механічні пошкодження вен, при гіперкоагуляції, на фоні хронічних захворювань. Механізм розвитку деменції при тромбоемболії такий самий: тромби заважають правильному кровотоку, що призводить до кисневого голодування мозку.

виникнення судинної деменції

Гіпертонія

Гіпертонія характеризується стійким підвищенням артеріального тиску. Надмірний тиск негативно впливає на стан стінок судин та серцевих м'язів. При відсутності лікування гіпертонія призводить до ускладнень:● серцева аритмія;● серцева недостатність;● інсульт;● інфаркт.Ці стани супроводжуються закоркуванням та розривом судин, порушенням кровообігу та блокуванням надходження кисню до мозку. 

Діабет

Цукровий діабет — ендокринне захворювання, для якого характерне стійке підвищення глюкози у крові. Діабет 2-го типу в 2-4 рази підвищує ризики виникнення серцево-судиннх захворювань, серед яких інсульт та ішемічна хвороба серця. До списку ускладнень діабету 2-го типу відносять порушення когнітивних функцій, що розвиваються через погіршення кровотоку через уражені судини.

Ожиріння

Ожиріння — найголовніший фактор розвитку сердечно-судинних захворювань. У людей з надмірною вагою частіше формуються жирові бляшки в порожнині судин, що звужує просвіт та порушує кровоток. Коли атеросклеротична бляшка повністю перекриває судину, настає кисневе голодування органів. Якщо бляшка формується в коронарних судинах, є великі ризики розвитку ішемічної хвороби та її ускладнень.

Куріння

Курці найчастіше стикаються з інфарктами та інсультами. На потрапляння нікотину в організм судини реагують спазмом, що зберігається до 20-30 хвилин: у цей період кровоток порушується. При систематичному курінні, окрім спазмування, можуть виникати такі стани як згущення крові, формування бляшок, тромбоутворення, стінки артерій стають щільними, ламкими, втрачають еластичність. Все це негативно впливає на кровообіг та насичення мозку киснем.

Алкогольне та наркотичне сп'яніння

Етанол та наркотичні суміші стрімко підвищують кров'яний тиск, роблять кров більш в'язкою, що ускладнює кровообіг. Люди, що зловживають, часто стають жертвами інсультів, інфарктів та стикаються з ускладненнями гіпертонічної хвороби. У похилому віці ризики розвитку деменції у таких людей в 3-4 рази вищі. 
Також у групі ризику знаходяться люди, що перенесли черепно-мозкові травми та операції, часто стресують, мало відпочивають, хронічно недосипають та мають психіатричні розлади. Взагалі причиною розвитку деменції можуть бути атрофічні, інфекційні хвороби, метаболічні розлади (розсіяний склероз, червоний вовчак, печінкова недостатність, дисфункція щитовидної залози) та дефіцитні стани (нестача фолієвої кислоти, вітамінів В3 та В12).

Як виявити перші ознаки?

Деякий час судинна деменція протікає латентно: симптоми відсутні, хоча руйнівні процеси в головному мозку вже протікають. Перші ознаки судинної деменції можна помітити через 2-6 місяців з початку розвитку патологічного процесу:● апатія, втрата інтересів та зацікавленості в хоббі, активності;● незначні порушення пам'яті — пацієнт має труднощі з засвоєнням нової інформації, частково забуває подробиці недавніх подій;● має проблеми зі сприйняттям реального часу, з орієнтацією на місцевості.У цей період людина спроможна знаходитись у соціумі, виконувати домашні справи та обслуговувати себе. 

Симптоми судинної деменції

Судинна деменція має тенденцію ступенеподібного розвитку: поступове зниження інтелекту чергується з незначними покращеннями стану. Від локалізації патологічного процесу залежить, як активно і наскільки швидко розвивається судинна деменція. Симптоми когнітивні та поведінкові:● Зміна психічного стану. Людина схильна до депресій, їй властиві часті безпричинні зміни настрою, апатія.● Характерна емоційна стриманість — агресія, дратівливість, запальність.● Соціальна активність знижується: виникають проблеми з банківськими картками та грошима, проїздом у транспорті, відвідуванням магазинів, тощо.● Загострення рис характеру — впертість, скупість, бережливість.● Ще більше погіршується память: людина забуває епізоди з життя, друзів, адреси, мету виходу з дому.● Знижується концентрація та погіршується уважність. ● Погіршуються навички усної та писемної мови: пацієнт плутає слова, має складності з формуванням речень та висловлюванням думок. Також може виникати підвищена балакучість. Присутня невнятність мови.● Коло інтересів та захоплень звужується: пацієнт втрачає цікавість до улюблених раніше справ та захоплень.Фізіологічно людина також змінюється: виникає гіпертонус м'язів, тремор в кінцівках. Зменшується жестикуляція, а хода стає хиткою та невпевненою. Згодом всі ці порушення повністю позбавляють можливості обслуговувати себе та бути соціально адаптованим.

Профілактика захворювання

Лікування деменції, яке б дало 100% результат, не існує. Тому лікарі рекомендують проводити профілактичні заходи — більше фізичної та розумової активності, правильне збалансоване харчування, відмова від алкоголю та куріння, контроль ваги. Важливо своєчасно проходити профілактичні огляди. При схильності до хвороби (генетична етіологія) профілактика судинної деменції включає лікарські препарати, що розріджують кров та протистоять формування бляшок. Інколи також рекомендоване застосування клітинної терапії для попередження загибелі нейронів та продовження здорового функціонування мозку та нервової системи. У GOOD CELLS ви можете отримати першу індивідуальну консультацію безкоштовно для визначення показань для профілактичної терапії та ступеню ефективності для попередження розвитку судинної деменції.

Зв'язок

Контакти

Ми дружні та відкриті — контактуйте з нами легко.

Адреса

Клініка і лабораторія GOOD CELLS03115, Україна, м. Київ, вул. Івана Крамського, 9

Телефон

+38 (067) 242 82 22

Made with