Дзвоніть: +38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Причини, наслідки та методи лікування гіпоплазії ендометрію

Причини, наслідки та методи лікування гіпоплазії ендометрію

01.12.2022

Причини, наслідки та методи лікування гіпоплазії ендометрію

Автори:

Автор: Сапожак Інна Миколаївна, лікар вищої категорії, гінеколог-ендокринолог, репродуктолог, канд.мед.наук

Гіпоплазія ендометрію – це гінекологічна патологія, недостатність функціонального шару матки, його недорозвиненість чи витончення. Ендометрій – це внутрішня слизова оболонка матки з великою кількістю кровоносних судин, що складається з клітин різного типу та призначення, поділяється на базальний та функціональний шари. Основна функція ендометрію полягає у створенні сприятливих умов для імплантації бластоцисти, на яку перетворюється яйцеклітина невдовзі після запліднення. Під час вагітності з ендометрію формується материнська частина плаценти.
Тканини ендометрію є гормонально чутливими, тому товщина функціонального шару змінюється в залежності від фази менструального циклу. В передменструальній фазі кількість залоз та кровоносних судин у ендометрії збільшується, він потовщується. Якщо не настає вагітність, відбувається відторгнення та видалення поверхневого шару ендометрію (менструальна кровотеча), а в наступному циклі завдяки регенеративній активності базального шару функціональний шар відновлюється. Стан, коли товщина ендометрію у початковій фазі менструального циклу меньше 6 мм, а на момент овуляції – менше 8 мм, класифікується як гіпоплазія. З урахуванням ролі ендометрію в імплантації зародку та формуванні плаценти його гіпоплазія призводить до безпліддя, нездатності жінки завагітніти або виносити дитину.

Причини гіпоплазії ендометрію

Гіпоплазія ендометрію може бути первинною (вроджена недорозвиненість) або виникнути внаслідок дії внутрішніх факторів чи шкідливих зовнішніх впливів. До основних причин набутої патології відносяться:● порушення дозрівання ендометрію внаслідок дефіциту естрадіолу, найбільш активного естрогену. До зниження рівня естрадіолу у репродуктивному віці може призвести● недостатність яєчників, гіпофізу, надниркових залоз, синдром полікістозних яєчників,● виснаження через нервову анорексію чи надмірні навантаження;● порушення чутливості рецепторів ендометрію до впливу гормонів;● гормональні розлади при гіпертиреозі, ожирінні;● порушення кровопостачання органів малого тазу внаслідок перенесених травм, операцій, впливу інфекцій, запальних процесів, а також судинні патології та порушення мікроциркуляції крові при деяких хронічних захворюваннях;● значне механічне пошкодження ендометрію в результаті проведення абортів чи інших хірургічних операцій, недостатньо обережного ендоскопічного лікування чи діагностики;● запалення ендометрію (ендометрит) та інші запальні гінекологічні захворювання (аднексит, оофорит), особливо хронічні;● деякі аутоімунні захворювання

Які види гіпоплазії ендометрію існують

За походженням гіпоплазія ендометрію класифікується як первинна чи вторинна. В залежності від патофізіології цього порушення розрізняють 2 типи гіпоплазії ендометрію:
1 тип – ендометрій витончений, товщина менше норми, але кількість кровоносних судин у базальному шарі та їх прохідність достатня для забезпечення стабільної гемодинаміки (кровообігу);
2 тип – витончення функціонального шару поєднується з недостатністю кровообігу в базальних та спіральних артеріях матки.
При гіпоплазії ендометрію 1 типу прогноз більш сприятливий, хоча імовірність успішного закріплення бластоцисти у матці нижче, ніж при нормальній товщині ендометрію, є шанси завагітніти та навіть виносити вагітність. Недостатня товщина ендометрію досить добре піддається корекції. Порушення гемодинаміки при гіпоплазії ендометрію 2 типу теж коригуються. Прогноз значно гірше, якщо гіпоплазія ендометрію поєднується з морфологічними змінами, порушенням нормальної диференціації клітин, що, зазвичай, є наслідком неодноразових абортів.

Симптоми гіпоплазії ендометрію, на що звернути увагу

Якщо недорозвинення ендометрію є складовою серйозного порушення внутрішньоутробного розвитку (ембріогенезу) чи синдрому, пов’язаного з ендокринним розладом, можуть спостерігатися прояви загальної патології:● затримка статевого розвитку, відсутність менструацій до 15 років та довше;● розлади менструального циклу, короткі (менше 3 днів) та болісні менструації, мізерні виділення, тривалість циклу 21 день та менше;● недостатня вираженість вторинних статевих ознак;● слабкий статевий потяг, іноді – аноргазмія.Але такі симптоми наявні не завжди, у більшості випадків гіпоплазія ендометрію має безсимптомний перебіг, не супроводжується болісними відчуттями чи будь-якими зовнішніми проявами. Підозра на це порушення може виникнути після тривалих невдалих спроб завагітніти або двох та більше спонтанних переривань вагітності (звичному невиношуванні). Жінкам з такими проблемами призначають комплексне обстеження, однією зі складових якого є діагностика гіпоплазії ендометрію.

Діагностика 

діагностіка гіпоплазії ендометрію

Основними методами діагностики гіпоплазії ендометрію є:● розгорнутий гінекологічний огляд та збір анамнезу;● УЗД матки з визначенням товщини ендометрію та оцінкою її відповідності фазі менструального циклу. При підозрі на гіпоплазію ендометрію таке дослідження проводиться у різні фази циклу (як правило, на 7-й, 10-й день від початку та через 6-7 днів після овуляції), відстежується динаміка змін товщини ендометрію.Додатково можуть призначатися:● аналізи на рівень естрогенів, гонадотропних, іноді – тиреотропних та деяких інших гормонів для диференціальної діагностики, підтвердження чи виключення ендокринних розладів;● гістеросальпінгографія (рентгенологічне дослідження порожнини матки та маткових труб);● біопсія тканини ендометрію (дозволяє виявити морфологічні зміни)

Лікування гіпоплазії ендометрію

Програма лікування гіпоплазії ендометрію розробляється індивідуально з урахуванням типу та причини патології. Основними методами лікування є:● медикаментозна терапія, спрямована на усунення гормонального дисбалансу, хронічного запального процесу;● фізіотерапія (лазерна, ультразвукова, діатермія, аплікації озокериту, грязелікування), а також гінекологічний масаж. Фізіотерапевтичні методи лікування гіпоплазії ендометрію в основному спрямовані на покращення кровопостачання тканин матки, кровообігу у базальному шарі ендометрію, також вони мають протизапальну дію;●хірургічне лікування призначається у разі недостатньої ефективності консервативного. Виконується роздільне діагностичне вишкрібання (РДВ) матки під контролем гістероскопії. Така операція дозволяє ретельно дослідити структуру функціонального шару ендометрію для з’ясування причини гіпоплазії, а також стимулює його оновлення. Для покращення стимуляції росту після РДВ зазвичай призначається гормональна терапія.
Стимулювати регенеративну активність базального шару та ангіогенез, тобто утворення нових кровоносних судин, а також відновити нормальну морфологічну структуру ендометрію дозволяє терапія стовбуровими клітинами. Ендометрій є багатокомпонентної системою, що складається з клітин різного типу, а стовбурові клітини здатні диференціюватися у будь-які типи клітин. Тому поєднання традиційної гормональної терапії з регенеративною клітковою терапією сьогодні вважається найбільш перспективним напрямком лікування гіпоплазії ендометрію та пов’язаного з ним маткового безпліддя.
Спеціалісти клініки GOOD CELLS в Україні запатентували унікальну сучасну методику лікування гіпоплазії ендометрію за допомогою клітинної терапії. Лікування засноване на використанні власних (аутологічних) мезенхімальних стовбурових клітин ендометрію. Можливості нашої лабораторії дозволяють нам виростити необхідну кількість клітин менше ніж за місяць. Вже в наступному циклі після взяття матеріалу можна провести процедуру регенерації ендометрію й отримати довгоочікувану вагітність за допомогою ЕКЗ або природним шляхом. 

Гіпоплазія ендометрію – важливий фактор жіночого безпліддя

Недостатність ендометрію не відноситься до патологій, що небезпечні для життя, загрожують важкими ускладненнями, інвалідізацією. Але ця гінекологічна патологія значно знижує ймовірність настання вагітності, бо зародок на початковій стадії розвитку не може закріпитися в матці. Якщо це все-таки відбувається, плацентарна недостатність, що є наслідком гіпоплазії ендометрію, призводить до переривання вагітності чи затримки внутрішньоутробного розвитку плоду. Тому жінкам з ознаками затримки статевого розвитку, порушень менструального циклу, запальними захворюваннями матки та придатків чи абортами в анамнезі на етапі планування вагітності варто пройти обстеження для діагностики можливої гіпоплазії ендометрію та призначення лікування. 

Зв'язок

Контакти

Ми дружні та відкриті — контактуйте з нами легко.

Адреса

Клініка і лабораторія GOOD CELLS03115, Україна, м. Київ, вул. Івана Крамського, 9

Телефон

+38 (067) 242 82 22

Made with