Дзвоніть: +38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Ембріональні та дорослі стовбурові клітини

Ембріональні та дорослі стовбурові клітини

08.03.2023

що таке стовбурові клітини типи стовбурових клітин дорослі та ембріональні стовбурові клітини

Автор:

Злацька А.В.Директор банку пуповинної крові GOOD CELLS

Поняття “стовбурові клітини” породжує багато міфів. Багато з них виникають, тому що люди часто не розуміють різницю між їх типами та властивостями. У цій статті ми допоможемо вам розібратися, яка різниця між дорослими та ембріональними стовбуровими клітинами та розповімо про особливості застосування кожного типу стовбурових клітин в медицині.

Що таке стовбурові клітини?

Стовбурові клітини — це особливий тип клітин, який має потенціал перетворюватися на будь-який тип клітин в організмі. Наше тіло складається із трильйонів клітин різних типів. До них належать клітини шкіри (епітеліоцити, фібробласти), клітини внутрішніх органів (гепатоцити, нефроцити), нервові клітини (нейрони, гліальні клітини), клітини крові (еритроцити, лейкоцити) тощо. Кожен з цих типів клітин має свої унікальні функції та особливу структуру. Однак, всі вони розвинулися з однієї клітини — зиготи. У процесі розвитку ембріона клітини зародка діляться та диференціюються, тобто отримують свою спеціалізацію та специфічну будову. Клітини, які ще не мають власної спеціалізації та можуть бути попередниками інших типів клітин, називають стовбуровими.

що таке стовбурові клітини

Які бувають стовбурові клітини?

Стовбурові клітини є в нашому організмі з моменту утворення зиготи й до самої смерті. Але вони сильно відрізняються один від одного, залежно від їх властивостей та потенціалу до диференціації, тобто кількості типів клітин, у які вони можуть диференціюватися. 
Вчені виділяють три основні типи стовбурових клітин:1. Ембріональні стовбурові клітини (ЕСК)Ембріональні стовбурові клітини — це плюрипотентні стовбурові клітини із внутрішнього шару бластоцисти на найперших етапах формування ембріона. Стовбурові клітини вважаються ембріональними поки кількість клітин в бластоцисті не перевершить 50-100 клітин, що відповідає приблизно п’ятому дню після зачаття. Вони можуть перетворитися практично на будь-який тип клітин, а іноді навіть дати початок новому організму. Вони мають найпотужніші регенеративні властивості, однак їх використання пов'язане з моральними та безпековими питаннями. Для того, щоб отримати такий тип клітин, необхідно використати молоді ембріони. Це призводить до дебатів стосовно моральної припустимості їх використання у медицині. Інша особливість ембріональних стовбурових клітин — через свою молодість вони можуть поводитися непередбачувано та спровокувати розвиток пухлин.  
2. Перинатальні стовбурові клітиниПеринатальні стовбурові клітини – це стовбурові клітини, які виділені перед народженням дитини або відразу після нього. До цього типу клітин відносяться пренатальні (фетальні) та постнатальні стовбурові клітини Пренатальні стовбурові клітини виділяють з недорозвинених плодів, часто абортивного матеріалу. Вони мають високий потенціал до диференціації, однак їх використання дуже неоднозначне з моральної точки зору. ● Постнатальні клітини — це мультипотентні стовбурові клітини, які знаходяться в післяпологових матеріалах: плаценті, пуповині, амніотичній мембрані. Вони мають найвищий потенціал до диференціації серед клітин сформованого організму, при цьому їх виділення не може нікому нашкодити. Цей тип клітин має оптимальну ефективність і водночас не викликає жодних моральних дискусій, тому є універсальним для застосування в медицині. Їх безпечність та ефективність доведена сотнями клінічних досліджень, тому більшість експертів вважають їх базовим інструментом регенеративної медицини. 

перинатальні стовбурові клітини фетальні та постнатальні стовбурові клітини

3. Дорослі стовбурові клітиниДо дорослих стовбурових клітин відносяться всі типи стовбурових клітин, що виділяються після народження. Їх можна знайти в жировій тканині, кістковому мозку, органах травлення, волосяних фолікулах, пульпі зуба тощо. Дорослі стовбурові клітини мають досить обмежений потенціал до диференціювання, зазвичай це близько 10 типів клітин. Однак, у них так само є важливі терапевтичні властивості, що допомагають боротися із десятками захворювань.

Зберігання стовбурових клітин

Також, існує ще один тип стовбурових клітин — індуковані плюрипотентні стовбурові клітини (іПСК). Їх створюють в лабораторних умовах шляхом оброблення дорослих стовбурових клітин спеціальними розчинами біологічно активних речовин. іПСК мають високий регенеративний потенціал, але водночас для свого виділення не потребують використання ембріональних тканин. Саме тому багато лікарів та вчених вважають їх перспективним інструментом в регенеративній медицині. Однак, цей тип клітин все ще залишається маловивченим, тому їх все ще рідко використовують в масштабних клінічних дослідженнях.

Стовбурові клітини у медицині

Стовбурові клітини на сьогодні активно використовуються в медичних цілях у всьому світі. З кожним роком кількість наукових публікацій, в тому числі результатів клінічних досліджень із застосуванням стовбурових клітин, стрімко збільшується.

мезенхімальні стовбурові клітини

Кількість публікацій про МСК на PubMed.

Стовбурові клітини знайшли своє застосування в лікуванні захворювань у різних напрямках медицини:● нейродегенеративні захворювання (хвороба Альцгеймера, хвороба Паркінсона тощо);● серцево-судинні захворювання (порушення мікроциркуляції, інсульти тощо);● аутоімунні захворювання;● хвороби, пов’язані з порушенням кровотворення, імунодефіцити;● онкологічні захворювання;● ендокринні порушення (цукровий діабет, діабетична стопа, гіпогонадизм тощо);● реабілітація після черепно-мозкових, спинномозкових травм;● реабілітація після спортивних травм та інших ушкоджень опорно-рухового апарату.

Щорічно кількість захворювань, при яких доведена ефективність застосування клітинної терапії, збільшується. Це обумовлено універсальністю такого підходу, адже він базується на підсиленні природних регенеративних механізмах тіла.

Стовбурові клітини беруть участь у таких процесах:

1. Покращення живлення тканин та стимуляція проростання нових судин.
2. Зменшення патологічного запалення та регуляція роботи імунної системи.
3. Стимуляція поділу клітин та пришвидшення регенеративних процесів.
4. Антиапоптотичні та антиоксидантні властивості.
Всі ці властивості роблять стовбурові клітини дуже дієвим інструментом у лікуванні багатьох захворювань, в тому числі тих, при яких традиційні методи лікування неефективні або викликають небажані побічні ефекти (накладання певних фізичних обмежень, хірургічні втручання або пожиттєва необхідність в медикаментозній підтримці тощо).

Стовбурові клітини: переваги та недоліки

Ембріональні стовбурові клітини

На сьогодні, терапія таким типом клітин заборонена у більшості країн. Ембріональні стовбурові клітини можуть провокувати розвиток тератом та інших серйозних ускладнень і не вважаються безпечними. 

Фетальні стовбурові клітини

Переваги:● високий потенціал до диференціації потужні регенеративні властивості

Недоліки:● викликають багато етичних питань заборонені у більшості країн мала кількість клінічних досліджень, що підтверджують безпеку

Постнатальні стовбурові клітини

Переваги:● безпечний та неінвазивний процес забору● високий терапевтичний потенціал● високий потенціал до диференціації● зручні для виділення та культивування велика кількість клінічних досліджень, що підтверджують безпечність та ефективність

Недоліки: рідкісна можливість провести забір клітин

Дорослі стовбурові клітини

Переваги: можливість використання аутологічного матеріалу для майже всіх пацієнтів можливість диференціації в кілька різних типів клітин зручні для виділення та культивування велика кількість клінічних досліджень, що підтверджують безпечність та ефективність

Недоліки: терапевтичний потенціал зменшується із віком донора

Індуковані плюрипотентні стовбурові клітини

Переваги:● високий регенеративний потенціал дуже високий потенціал до диференціації легкість отримання клітин

Недоліки:● складна та дорога процедура індукції брак досліджень, що підтверджують безпеку

Лікування стовбуровими клітинами у GOOD CELLS

Клініка регенеративної медицини GOOD CELLS пропонує програми лікування з використанням стовбурових клітин при різних патологіях. Для своїх програм лікування ми використовуємо лише постнатальні та дорослі стовбурові клітини або продукти на їх основі. Безпека та ефективність наших терапевтичних підходів є для нас пріоритетом!
Програми лікування у GOOD CELLS завжди складаються індивідуально для кожного пацієнта. Найпоширеніші типи клітин, які ми використовуємо у своїх програмах лікування: мезенхімальні стовбурові клітини пуповини; мезенхімальні стовбурові клітини жирової тканини;● мезенхімальні стовбурові клітини плаценти; мезенхімальні стовбурові клітини-похідні нервового гребеня.Також, наша компанія пропонує співпрацю медичним закладам у наданні широкої лінійки біотехнологічних продуктів.

Стовбурові клітини — це потужний та інноваційний інструмент сучасної медицини, який здатен значно покращити якість життя багатьом людям та навіть врятувати їх від фатальних наслідків. Однак, при виборі терапії стовбуровими клітинами варто зважати й на такі важливі фактори, як їх доведена безпечність та моральні принципи. Довіряйте своє здоров’я лише професіоналам, що турбуються про вас!

Made with