Дзвоніть: +38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Регенеративні технології в медицині

Регенеративні технології в медицині. Досвід та результати GOOD CELLS

28.12.2022

Illustration

Регенеративна медицина

Регенеративна медицина — це сучасний напрямок медицини, що ґрунтується на розробці та використанні клітинних технологій (стовбурових клітин та продуктів на їх основі), направлених на часткове або повне відновлення функцій пошкоджених тканин та органів внаслідок старіння, хвороб, ушкоджень або дефектів.
Термін “регенеративна медицина” з’явився відносно нещодавно — лише у 1992 році. Але широкого використання цей термін набув лише після того, як у 1999 році Вільям Газелтайн озвучив його на медичній конференції на озері Комо. З того часу цей напрямок почав стрімко розвиватися та з кожним роком ставати все більш популярним серед вчених та медиків з усього світу. Сьогодні використання методів регенеративної медицини є важливою надією для багатьох людей зі складними патологіями, що потребують нестандартного підходу.
Здатність до регенерації — досить поширене у природі явище. Наприклад, саламандри можуть відрощувати втрачені кінцівки, а деякі ящірки — хвости. Людина теж має здатність до регенерації та навіть може відновлювати деякі частини свого тіла, але з часом ця здатність постійно знижується. Наприклад, у людини може вирости втрачений кінчик пальця, але тільки до 11 років.
Здатність до регенерації завжди надихала людей та була їх надією на одужання. Наприклад, у міфі про Геркулеса, після того, як орел виклював його печінку, за ніч у нього виростала нова. В ті часи, люди ще не знали, що регенерація відбувається завдяки поділу стовбурових клітин. Ці клітини ще не мають певної спеціалізації в організмі та здатні ставати тим типом клітин, якого найбільше бракує. Сьогодні, попри стрімкий розвиток медицини та фармакології, багато хвороб все ще залишаються невиліковними та потребують нового підходу у лікуванні. У цьому може допомогти регенеративна медицина.

Основні методи сучасної регенеративної медицини

  • 1. Клітинна терапія. Вплив стовбурових клітин на організм

    Стовбурові клітини мають два головних механізми впливу на організм:1. Прямий — шляхом диференціації стовбурових клітин у пошкоджені клітини.2. Опосередкований — шляхом синтезу клітинами біологічно активних речовин, що регулюють роботу всіх інших клітин та запускають внутрішні регенеративні процеси.
    Основний терапевтичний ефект стовбурових клітин реалізується через опосередкований вплив. Після введення в організм стовбурові клітини мігрують до пошкодженої тканини чи органу та стають локальними “фабриками” корисних сигнальних білків та інших молекул. Всі ці речовини налагоджують нормальні процеси в клітинах та тканинах та забезпечують наступні ефекти: регуляція роботи імунної системи (зменшення запалення та покращення захисної функції); стимуляція утворення нових судин і відповідне покращення живлення тканин; антиапоптотичні та антиоксидантні властивості, що допомагають клітині довше правильно виконувати свої функції; стимуляція поділу стовбурових клітин власного резерву організму.
    Завдяки цим унікальним терапевтичним властивостям, стовбурові клітини є ефективним інструментом лікування багатьох захворювань, при яких традиційні методи не дають бажаних результатів.

  • 2. Тканинно-інженерні конструкти

    Зазвичай, тканини складаються з клітин та міжклітинної речовини. Щоб створити штучну тканину, тобто продукт тканинної інженерії, лікарі та вчені використовують стовбурові клітини та різноманітні біоматеріали у якості міжклітинної речовини. 
    Функціональна тканина має мати особливу структуру та характерні властивості. Задача тканинної інженерії — створити в лабораторних умовах матеріали, що можуть повністю замінити власні тканини людини. Для цього вчені заселяють певні інертні синтетичні або біологічні матеріали стовбуровими клітинами та обробляють їх специфічними факторами росту. Такий підхід дозволяє досягти неймовірних результатів в різних галузях медицини, зокрема:відновлювати втрачені фрагменти кісток; створювати зразки шкіри, які використовуються для перекриття пошкоджених внаслідок опіків тканин:в лабораторних умовах вирощувати частини органів.

  • 3. 3D-друк та трансплантація штучних органів та тканин

    Цей підхід є поєднанням обох попередніх методів. Вчені вже повідомляли про успішне створення та пересадку наступних органів: сечового міхура; частин печінки;частин кишечника.
    Вже зараз в лабораторних умовах вчені вирощують органоїди мозку, серця, нирок та інших життєво важливих органів. Науковці та медики сподіваються, що вирощування таких структур забезпечить справжній прорив у лікуванні пацієнтів, що живуть з важкими патологіями органів та потребують їх пересадки. 

Напрямки медицини, де ефективно використовується регенеративна медицина

ХОЗЛ

Пульмонологія

Легені — життєво важливий орган, у якому постійно відбувається регенерація та оновлення. Стовбурові клітини допомагають ефективно відновити процеси регенерації у легенях під час ХОЗЛ та значно зменшити ускладнення після пневмонії та COVID-19.

Illustration

Омолодження

Старіння — причина більшості проблем зі здоров’ям. Накопичення пошкоджень в ДНК та білках, зменшення еластичності судин та зниження здатності до регенерації з часом призводить до виникнення багатьох захворювань, погіршення самопочуття та зовнішнього вигляду. Застосування стовбурових клітин здатне значно сповільнити процес старіння та допомогти залишатися молодим довгі роки.

Illustration

Гінекологія

Із застосуванням регенеративних технологій безпліддя маткового генезу – не вирок! Завдяки стовбуровим клітинам можливо відновити функціональний ендометрій та значно підвищити шанси завагітніти.

Illustration

Ендокринологія

Ендокринні порушення часто пов’язані з системними збоями у роботі всього організму. Мезенхімальні стовбурові клітини стають популярним медичним рішенням при діабеті, діабетичній стопі та метаболічних порушеннях.

Illustration

Неврологія

Стовбурові клітини відіграють важливу роль у відновленні нервової системи. Методи клітинної терапії здатні призупиняти розвиток таких нейродегенеративних захворювань як розсіяний склероз, БАС, хвороба Альцгеймера та енцефалопатія. Крім цього, стовбурові клітини та екзосоми від МСК сприяють відновленню втрачених нервових зв’язків та волокон.

Еректильна дисфункція

Андрологія

Стовбурові клітини здатні допомогти при багатьох захворюваннях чоловічої репродуктивної системи, зокрема при гіпогонадизмі та еректильній дисфункції. МСК покращують кровообіг та знімають запалення, а також сприяють відновленню функцій тканин.

Illustration

Травматологія та ортопедія

Порушення роботи опорно-рухового апарату здатні значно знизити рухливість та якість життя. Але сучасна регенеративна медицина дозволяє ефективно боротися з болем у спині, колінах та інших суглобах. Водночас тканинно-інженерні конструкти вже зараз рятують людей від ампутації та є передовими технологіями для лікування різних травм.

інсульт

Дерматологія

Стовбурові клітини здатні допомагати боротися не тільки з захворюваннями шкіри такими як діабетична стопа та псоріаз, а й естетичними проблемами: зморшками, пігментацією, розтяжками, постакне тощо.

Illustration

Отоларингологія

Слизова оболонка погано піддається регенерації, саме тому хронічні запалення або травми носових ходів спричиняють тяжкі атрофічні зміни в слизових оболонках, що здатні значно знижувати якість життя хворого. Застосування стовбурових клітин здатне ефективно відновити атрофовані тканини та повернути здорове дихання.

лікування випадіння волосся

Трихологія

Здатність мезенхімальних стовбурових клітин та екзосом від них покращувати місцеве кровопостачання та стимулювати регенеративні процеси робить їх надзвичайно ефективним інструментом у боротьбі з випадінням волосся. Використання регенеративних технологій у трихології — тренд, що з кожним роком тільки набирає обертів.

Кому потрібна регенеративна медицина?

Регенеративна медицина займається як лікуванням захворювань, травм, так і естетичним і функціональним омолодженням всього тіла. Зазвичай, таку терапію використовують як додатковий спосіб підтримки організму, а також у комбінації з традиційною медициною для підвищення шансів на успішне одужання. Проте, є багато захворювань, при яких значних покращень можна досягти лише з використанням регенеративних методів. 
Всі ці методи передбачають використання стовбурових клітин та продуктів на їх основі для досягнення однієї мети — покращення якості життя пацієнтів.

Регенеративна медицина в Україні

Україна — одна з країн, де регенеративна медицина розвинена на високому рівні. Цьому сприяють багато умов: лояльна правова база використання стовбурових клітин; висококваліфіковані й талановиті науковці та лікарі; зручне розташування країни на світовій карті, що робить її комфортною для відвідування гостей як з Європи, так і з Азії.
Медична компанія GOOD CELLS — один із лідерів в галузі регенеративної медицини в Україні. Наша компанія пропонує понад 20 програм лікування захворювань різного профілю, реабілітацію після травм та важких хвороб, естетичне та комплексне омолодження, а також профілактику із застосуванням природних можливостей організму. 
Наші спеціалісти мають понад 10 років досвіду роботи зі стовбуровими клітинами та продуктами на їх основі, регулярно публікують статті у профільних міжнародних наукових виданнях, мають ряд запатентованих унікальних технологій лікування та виготовлення біотехнологічних продуктів. А ще, постійно відвідують профільні медичні та наукові заходи, щоб ділитися досвідом з колегами. 

регенеративні медицина в Україні Good Cells
Школа інноваційної медицини в Україні

Експерти GOOD CELLS на конференції від School of Innovative Medicine

Регенеративна медицина — галузь, що стрімко розвивається. Саме тому так важливо слідкувати за трендами та обмінюватися досвідом з колегами. З такою метою наші експерти відвідали профільну конференцію “Головоломка для лікаря – лікуємо складного пацієнта”, яка була організована School of Innovative Medicine.
Складні пацієнти завжди були, є і будуть, і це несе додаткове навантаження на ресурси охорони здоров’я. Задача лікаря — обрати найефективніший кейс-менеджмент в лікуванні таких пацієнтів та використати всі можливі шанси для його одужання, в тому числі — регенеративну медицину. 
Спеціалісти GOOD CELLS представили результати застосування регенеративних технологій для лікування складних пацієнтів у різних напрямках медицини.

Перспективи регенеративної медицини

Сучасні лікарі мають використовувати сучасні підходи, які вже зарекомендували себе у світовій практиці. Колись використання антибіотиків та рентгену було чимось незвичним та дивним, а сьогодні без них неможливо уявити медицину.

Багато лікарів та науковців з упевненістю називають регенеративну медицину медициною майбутнього. І не дарма, адже вона з кожним роком дає шанс все більшій кількості людей почуватися краще, позбутися хронічного болю, стати батьками та жити повним життям. Користуватися методами регенеративної медицини означає не боятися майбутнього!

Дізнайтеся, як регенеративна медицина може покращити Ваше життя вже зараз. Звертайтеся в GOOD CELLS!

Зв'язок

Контакти

Ми дружні та відкриті — контактуйте з нами легко.

Адреса

Клініка і лабораторія GOOD CELLS03115, Україна, м. Київ, вул. Івана Крамського, 9

Телефон

+38 (067) 242 82 22

Made with