Дзвоніть: +38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Ускладнення при 2 ступені ожиріння: лікування та заходи профілактики

Ускладнення при 2 ступені ожиріння: лікування та заходи профілактики

31.05.2023

Ускладнення при 2 ступені ожиріння

Авторы:

Сулік Роман Володимирович,
лікар-координатор програм клітинної терапії, лікар вищої кваліфікаційної категорії, кандидат медичних наук

Ожиріння — це не просто естетична проблема, це патологічний стан, що супроводжується значними жировими відкладеннями під шкірою та на внутрішніх органах. Патологія визначається формулою — співвідношення маси тіла до зросту. Якщо Індекс маси тіла перевищує 35, мова йде про ожиріння 2 ступеня. 
Розрізняють ожиріння другого ступеня двух типів:● Андроїдне — коли основні жирові відкладення локалізуються в верхній частині живота, що робить фігуру схожою на яблуко. Таке ожиріння менш сприятливе, оскільки переважає вісцеральний жир, та ризики виникнення супутніх хвороб високий. ● Гіноїдне — жир більше відкладається в області стегон та нижній частині живота, що надає тілу схожості з грушею.● Андроїдне ожиріння більш розповсюджене серед чоловіків, відповідно гіноїдне — серед жінок. Зовсім недавно МОЗ ввів ще один термін — саркопенічне ожиріння. Переважно зустрічається у людей похилого віку та характеризується втратою м'язової тканини та м'язової сили з заміщенням жировою тканиною. Часто супроводжується цукровим діабетом 2 типу, захворюваннями судин та серця, обмеженнями руху, інвалідізацією. 
Що таке ожиріння 2 ступеня і яка його класифікація по етіології:
● аліментарно-конституційне — результат надмірного споживання калорій та мінімального їх спалювання: малоактивного способу життя, переїдання, зловживання спиртними напоями, тощо;● ендокринне — розвивається на фоні хвороб щитовидної залози (гіперкортицизм, гіпотиреоз);● гіпоталамічне — виникає через пухлини гіпоталамуса, спостерігається у людей після хіміотерапії та променевої терапії, інсультів, травм черепу;● ятрогенне — розвивається через тривале лікування препаратами;● моногенне, синдомальне та нейротрофічне — результат генної мутації.
Зайва вага — це глобальна проблема суспільства, тому ВОЗ веде активну діяльність, розробляє стратегії щодо введення та підтримки здорового харчування, фізичної активності населення всіх країн. Це паралельно являється профілактикою розвитку неінфекційних захворювань. 
Прогнози для людей з ожирінням цієї стадії невтішні: ризики розвитку супутніх захворювань збільшуються прямопропорційно збільшенню ваги. Саме через ожиріння виникає ціла низка неінфекційних хвороб серед яких найбільш розповсюджені:● сердечно-судинні захворювання;● діабет;● порушення опорно-рухової системи.● Друга стадія ожиріння — це триггер для психологічних розладів та асоціальності, причина інвалідності та скорочення життя.

Які можуть бути ускладнення при 2 ступені ожиріння

Зайва вага скорочує тривалість життя: встановлено, що кожні зайві 10 см окружності збільшують ризики передчасної смерті на 11%. Окрім того, що людина з зайвою вагою має проблеми у повсякденному житті (на роботі та в побуті), існують високі ризики розвитку ускладнень ожиріння. 

Діабет 2 типу

Надлишок жирової тканини знижує можливості організму сприймати інсулін, який відповідає за розщеплення глюкози. Це стає причиною надмірної виработки інсуліну та накопичування його у крові, порушення метаболізму натрію та підвищення артеріального тиску. Також це оптимальні умови для трансформації глюкози в жир. 

Діабет 2 типу

Артеріальна гіпертензія

Артеріальна гіпертензія діагностується у більш ніж 60% людей з зайвою вагою. Кожні зайві 4,5 кг ваги підвищують систолічний артеріальний тиск на 4,2-4,4 мм рт. ст. Через підвищення маси тіла сердце працює активніше, оскільки повинно постачати кров в органи та підтримувати метаболізм жирової тканини. Через інтенсивну васкуляризацію цієї тканини загальний обсяг циркулюючої крові збільшується: у людей з зайвою вагою серцевий викид у стані спокою сягає 10 л/хв, що перевищує норму втричі.

Порушення обміну речовин

Порушення обміну речовин — це порушення біохімічних та енергетичних процесів, які необхідні для нормальної життєдіяльності. Ожиріння пов'язують з ліпідним обміном, коли порушується розщеплення та всмоктування жирів. Наряду з підвищенням ІМТ (індексу маси тіла) порушення метаболізму супроводжуються і іншою симптоматикою: збільшення печінки та селезінки, підвищення кров'яного тиску, формування ксантом і ксантелазмів на шкірі та сухожиллях.

Захворювання печінки

На фоні зайвої ваги може порушитись баланс між синтезом та утилізацією жирів в печінці. Це перший крок до розвитку жирового гепатозу. Стан характеризується важкістю в правому боці, слабкістю, швидкою втомлюваністю, порушенням сну.

Захворювання серця та судин

Люди з ожирінням 2 ступеня знаходяться в зоні ризику розвитку захворювань судин та серця. Вони найчастіші пацієнти кардіологічних відділень зі стенокардією, інфарктом міокарда, ішемічною хворобою, підвищеним кровяним тиском та високим холестерином. Зайва вага може стати причиною тромбозу глибоких вен та легеневої емболії.

Порушення психічного здоров'я та розлади сну

Науково доведено, що люди з 2 ступенем ожиріння мають проблеми зі сном та частіше страждають від психічних порушень. У таких людей гормон радості — серотонін виробляється в меншій кількості. Саме цей гормон регулює цикл сну та неспання, а також фон настрою, інтенсивність тревоги та радощів. 
Ожиріння другого ступеня може спровокувати чимало порушень та хвороб зі сторони органів і систем:● ендокринна та репродуктивна системи — менструальні розлади, проблеми з вагітністю та виношуванням, безпліддя, полікістоз яєчників, еректильна дисфункція;● неврологічні розлади — ідіопатична гіпертензія, інсульт, мералгія, мігрені, деменція, розсіяний склероз;● ортопедія та травматологія — обмеження рухливості, артрит, остеоартрит, остеохондроз, подагра;● дерматологія — целюліт, розтяжки, попрілості, лимфедема, гірсутизм;● дихальна система — астма, обструктивне апное сну, задишка.
Пацієнти з зайвою вагою гірше піддаються лікуванню та загальному наркозу, більш схильні до травмування, переломів, розтягнень. 

Як відбувається лікування другої стадії ожиріння

Як лікувати ожиріння 2 ступеня в кожному індивідуальному випадку — вирішує лікар-дієтолог. Це спеціаліст з відповідною медичною освітою. Також до терапії можуть долучатися суміжні спеціалісти: ендокринолог, кардіолог, гастроентеролог, сомнолог, гінеколог. При явних порушеннях харчової поведінки та психічного здоров'я залучається психолог чи психотерапевт.
Для пацієнтів з діагнозом “ожиріння 2 ступеня” лікування проводиться комплексне. Терапевтична программа включає:● повне обстеження стану здоров'я;● індивідуальна програма поступового стабільного зниження ваги;● лікування супутніх хвороб;● закріплення ваги та профілактика її збільшення. Методи лікування ожиріння 2 ступеня ділять на консервативні та хірургічні.
● Дієта — харчування коригується дієтологом, доповнюється водним режимом, вітамінно-мінеральними комплексами.● Фізична активність — программа навантажень підбирається індивідуально з урахуванням стану здоров'я пацієнта, починаючи з помірних навантажень, аби виключити ускладнення.● Медикаментозна терапія — препарати, що регулюють метаболізм та апетит, дають відчуття насиченості, здійснюють периферичну дію, знижують холестерин. ● Клітинна терапія - використання мезенхімальних стовбурових клітин нормалізує гормональний фон та на біологічному рівні покращує роботу ендокринних залоз, налагоджує метаболізм в організмі та регулює роботу імунної системи.● Корекція харчової поведінки — робота з психологом.
Якщо сукупність цих заходів не дає результатів, розглядається доцільність проведення хірургічного втручання:● шунтування тонкого кишечника;● ендоскопічне встановлення внутрішньошлункових балонів;● операції по зменшення об'ємів шлунку.
Також программа лікування ожиріння може включати фізіотерапевтичні процедури, масажі, профілактично-санаторне лікування. 

Яку дієту потрібно дотримуватися?

Дієта при ожирінні 2 ступеня направлена на регулювання споживання КБЖВ. Дієтолог не урізає калорії критично, аби забезпечити повільне але ефективне оздоровче схуднення. Принципи дієти при ожирінні 2 ступеня:● чіткий підрахунок калорій щоденного раціону;● дотримання водного режиму;● перевага білків над вуглеводами;● дотримання часових інтервалів між прийомами їжі.
Розрахунком дієти займається дієтолог з урахуванням особливостей клінічної картини. Для цього проводиться біоімпедансометрія — процедура визначення співвідношення м'язів, вісцерального та підшкірного жиру. Дієтичне харчування потребує:● обмеження тваринних жирів та вуглеводів;● підвищеного вмісту білка та харчових волокон;● виключення швидких вуглеводів;● збагачення раціону омега-3 жирними кислотами.
При правильному підході до складання раціону у пацієнта не виникає відчуття голоду та зривів.

Заходи профілактики при другому ступені ожиріння

При діагнозі “ожиріння 2 ступеня”, симптоми якого легко встановити, лікування розтягується на місяці і навіть роки. Отже, профілактика захворювання допоможе зберегти фігуру та здоров'я, виключити супутні хвороби та ускладнення. 
Профілактика ожиріння другого ступеня полягає в активності та помірних фізичних навантаженнях, правильному харчуванні. Необхідно проходити профілактичні огляди та обстеження для контролю холестерину, цукру та своєчасної корекції станів. Дуже важливі для збереження здоров'я повноцінний відпочинок та сон, стабільний психологічний стан.

Зв'язок

Контакти

Ми дружні та відкриті — контактуйте з нами легко.

Адреса

Клініка і лабораторія GOOD CELLS03115, Україна, м. Київ, вул. Івана Крамського, 9

Телефон

+38 (067) 242 82 22

Made with