Дзвоніть: +38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Спосіб життя після інсульту

Спосіб життя після інсульту

27.04.2023

життя після інсульту

Автори:

Сулік Роман Володимирович,
лікар-координатор програм клітинної терапії, лікар вищої кваліфікаційної категорії, кандидат медичних наук

Для більшості людей життя після інсульту ніколи не буде таким, як раніше: стосується це і потерпілого, і його рідних та близьких людей. Ураження мозку, незалежно від обширності, завжди має наслідки. Тяжкість цих наслідків залежить від локалізації та обширності патологічного процесу, якості та своєчасності надання першої медичної допомоги. Не останню роль тут грають індивідуальні фізіологічні особливості постраждалого, його здоров'я загалом.
Найбільш поширені наслідки інсульту ділять на три групи:● Фізичні: хронічні м'язові та головні болі, слабкість та тремор кінцівок, порушення ковтальної функції, порушення або втрата зору та слуху, нетримання, параліч.● Когнітивні: втрата пам'яті, проблеми з мовою та мисленням.● Психологічні: депресія, проблеми із сном, тривожні розлади.
Близько 80% людей, які перенесли інсульт, набувають статусу інваліда і потребують постійного догляду. Близько 15% повертаються до повноцінного життя, успішно пройшовши всі етапи реабілітації:● рухові функції;● мова та пам'ять;● тазові функції;● психологічне відновлення.Процес реабілітації має комплексний характер: програму складають та впроваджують фахівці та лікарі різних профілів. Чим раніше приступити до відновлення, тим вищі шанси повернутися до звичайного життя.

Відновлення після інсульту

Стандартно період відновлення після інсульту триває до 2 років. Після закінчення цього терміну стан вже не коригується, але можуть бути залишкові явища різного ступеня складності. Найбільш ефективні та продуктивні перші 3 місяці після перенесеної хвороби: у цей період пацієнт може відновити близько 50% втрачених функцій.
Реабілітаційний період після інсульту проходить у 4 етапи.
Гострий період – з моменту стабілізації пацієнта і до 3-4 тижнів. Цей період пацієнт проводить у клініці, де фахівці розробляють індивідуальну програму, як відновитись після інсульту. Проводяться заходи для відновлення мовної та рухової функції для виключення ускладнень та рецидиву інсульту:● профілактика пролежнів;● пасивна гімнастика;● масаж тіла та обличчя (язика, губ, щік).
На 5-10 день після інсульту призначають фізіопроцедури: лазеротерапію, магнітну терапію, електротерапію. Важливою складовою реабілітації також є клітинна терапія. Це сучасний метод, ефективність якого доведена міжнародними клінічними випробуваннями. При застосуванні стовбурових клітин після інсульту важливим є час звернення до лікаря. Чим швидше розпочати введення стовбурових клітин в організм, тим вищі шанси уникнути серйозних та незворотних наслідків інсульту! Такий підхід дозволяє уникнути загибелі клітин, що є ключовим для попередження дегенеративних процесів в організмі: порушення мовлення, рухової активності тощо.
Ранній період — перші три місяці після інсульту. Реабілітацію можна проходити вдома або у спеціалізованих установах. У програму відновлення входять:● артикуляційні вправи;● лікувальна фізкультура;● фізіотерапія;● масажі;● мовні заняття;● комплекси для когнітивних здібностей: зору та слуху, мислення, пам'яті.
Пізній та резидуальний періоди — настають через півроку з моменту інсульту. Направлений більше для закріплення отриманих навичок, їх вдосконалення. У цей час ускладнюють комплекс фізичних вправ, додаючи тренажери, збільшують мовне навантаження.

Відновлення пам'яті після інсульту

До відновлення пам'яті приступають відразу після закінчення кризового періоду та стабілізації пацієнта. На цьому етапі з пацієнтом працює невролог, логопед та психолог, оскільки здатність людини запам'ятовувати пов'язана безпосередньо зі здібностями бачити, чути та говорити. Комплекс відновлення пам'яті після інсульту включає:● регулярні заняття, створені задля відновлення можливості запам'ятовувати інформацію;● препарати та вітаміни після інсульту для покращення кровопостачання мозку;● режим дня та харчування.
Завдання психолога — унеможливити розвиток депресії, нервових зривів, знизити тривожність і посилити бажання людини до навчання.
В основі вправ на відновлення пам'яті закладено техніку навчання дітей базовим умінням та навичкам. Виконувати їх не обов'язково з фахівцем, цим можуть займатися рідні та близькі:● Повторення — щодня пацієнт розповідає, як провів день, чим займався, які вправи виконав, що їв.● Створення візуальних образів — позитивні емоції, пов'язані з улюбленими фільмами, переглядом фото чи музикою. Застосовувати можна все, що подобалося пацієнту до інсульту.● Асоціації — формування нових асоціативних ланцюжків між предметами, людьми та подіями до інсульту та після.● Словесні ігри. Спочатку використовуються прості слова, згодом завдання ускладнюється. Наприклад, гра у міста допоможе згадати, де була людина до хвороби і вже підтягти до цієї назви імена людей, назви закладів.● Пальчикові ігри — моторика розвиває мозок. Будь-яка щоденна робота пальцями ефективна, починаючи з простих стискань-розтискань та тренажерів, і закінчуючи ліпленням та створенням аплікацій.● Для тренування запам'ятовування можна використовувати картинки і фото, але ефективніше працювати з людьми. Необхідно описати побачену, наприклад, людину, яка заходила до палати деякий час тому.● Заучування віршів та переказ почутого тексту.● Музикотерапія – прослуховування улюблених пісень, мелодій.

життя після інсульту

Відновлення мови після інсульту

Порушення функцій мови та її розуміння називають афазією. Залежно від локалізації патологічного процессу афазія виражається різними симптомами:● тотальна — хворий не говорить і не розуміє мовлення оточуючих;● моторна — пацієнт розуміє мову, але не говорить;● сенсорна — порушено розуміння мови, але хворий здатний видавати незв'язні звуки;● семантична — виникають складнощі з розумінням та формуванням довгих речень;● амнестична — хворий розуміє мову, говорить виразно і зрозуміло, але важко формулює думки, оскільки забуває назви предметів, імена.
Реабілітацію починають із розгальмовування мовної функції — пацієнт виконує легкі вправи, звуки, які йому доступні фізіологічно. Програму логопед підбирає виходячи з типу афазії, починаючи з найпростішого та ускладнюючи з часом завдання. Для залучення пацієнта до процесу, логопед вибирає цікаві, рідні та значущі для нього теми. Також створюються оптимальні умови — робота індивідуально або в групах, корекція складності програми. Занадто складні завдання логопед не дає: неуспіх може спричинити розчарування та знизити мотивацію.
Якщо роботу з відновлення мови не було розпочато в перші тижні після інсульту, шанси на повне відновлення функції невеликі. При правильно організованій реабілітаційній програмі та гарному настрої пацієнта відновити мову навіть у складних випадках можна максимально і навіть повною мірою.
Залежно від дисфункції пацієнта програму реабілітації можуть включати й інші комплекси:● Відновлення рухової функції та моторики — заняття з кінезіотерапевтами, ерготерапевтами.● Відновлення зору, функцій повік — заняття проводять офтальмологи, фізіотерапевти, кінезіотерапевти.● Відновлення побутових навичок — самообслуговування, керування побутовою технікою, роботи на комп'ютері.

Що не можна робити після інсульту

Лікування та реабілітація людей після інсульту індивідуальні, а рекомендації щодо підтримки здоров'я — загальні. Що категорично заборонено після інсульту:
● Спиртні напої. Лікарська терапія, яка застосовується після хвороби, не сумісна з алкоголем.● Куріння. Нікотин негативно впливає на стан судин, їх прохідність.● Вживання кави, міцного чаю.● Перебування на сонці має бути дозованим.● Часті перельоти — є ризики підвищення артеріального тиску.● Силові навантаження мають бути помірними, але відмовлятися від фізичної активності повністю не можна.● Стреси – необхідно мінімізувати стресові ситуації, тривожність, переживання.● Перевтома, відсутність сну — потрібно відкоригувати і дотримуватися режиму роботи та відпочинку.● Жирна, смажена солодка їжа, газовані напої — необхідне дотримання КБЖУ.● Самостійно призначати собі ліки, БАДи
З обережністю потрібно керувати авто, механізмами.

Що можна їсти після інсульту

Харчування після інсульту — важлива частина відновлення та профілактика рецидиву. Через порушення деяких функцій люди після інсульту стикаються з низкою проблем:● складності з пережовуванням та ковтанням;● відсутність апетиту;● надмірна вибірковість у їжі;● складнощі з експлуатацією столових приладів.
Для частини пацієнтів є загроза повторного інсульту, тому дотримання дієти повинно бути обов'язковим. Меню людини, що перенесла інсульт, максимально збалансоване та включає багаті на білки, клітковину та глюкозу продукти. Для профілактики тромбозів та атеросклерозу в раціон вводять:● нежирную рибу та морепродукти;● пісне м'ясо та птицю;● нежирні молочні продукти;● яйця (тільки білок);● цільнозернові крупи;● свіжі фрукти та овочі;● горіхи, сухофрукти;● зелень;● рясне пиття — вода, морси, компоти, зелений чай;● рослинні олії.
Збалансоване харчування доповнюється вітамінними комплексами: магній, кальцій, залізо, вітаміни групи В, колекальциферол.
Основні умови успіху реабілітації після інсульту:● Негайне звернення за медичною допомогою.● Проведення клітинної терапії за допомогою стовбурових клітин, що допоможе відновити нормальне функціонування клітин та органів.● Суворе дотримання всіх рекомендацій лікарів.● Здоровий спосіб життя.● Дотримання збалансованого харчування.
Для відновлення важливий комплексний підхід, спрямований на відновлення всіх функцій, та постійна психоемоційна підтримка хворого.

Зв'язок

Контакти

Ми дружні та відкриті — контактуйте з нами легко.

Адреса

Клініка і лабораторія GOOD CELLS03115, Україна, м. Київ, вул. Івана Крамського, 9

Телефон

+38 (067) 242 82 22

  1. Головна
  2. Блог
  3. Антиейдж за допомогою стовбурових клітин
Made with